‘Van hun voetstuk – Romeinse beelden opnieuw ontdekt’: nieuwe tentoonstelling in Museum Het Valkhof in Nijmegen

Het gaat hard en snel in Nederland. Na het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, dat vanaf nu de komende maanden uitpakt met een groots opgezette tentoonstelling rond Carthago, presenteert nu ook Museum Het Valkhof in Nijmegen van 21 maart tot en met 21 juni 2015 een nieuwe tentoonstelling waarin de Romeinen een prominente rol spelen.

In de expo ‘Van hun voetstuk – Romeinse beelden opnieuw ontdekt’ staan honderden, soms bijzonder fraaie, restanten van levensgrote bronzen beelden centraal, gevonden langs de noordgrens van het Romeinse Rijk. De tentoonstelling vloeit voort uit een grootschalig internationaal onderzoek.

‘Van hun voetstuk’ laat onder andere de verborgen en imposante pracht van de bronzen beelden zien en de destructie die later volgde. Daarnaast biedt de tentoonstelling een kijkje in het complexe productieproces en in het onderzoek naar de beelden.

Eén van de topstukken in de tentoonstelling is een bijna twee meter hoog beeld van keizerin Agrippina dat in Herculaneum is gevonden (foto hierboven). Het fraaie beeld is vrijwel intact overgeleverd en is daarmee één van de weinige complete grote Romeinse bronzen beelden in de wereld.

De aanleiding voor deze tentoonstelling is een grootschalig internationaal onderzoeksproject waaraan Museum Het Valkhof deelnam, samen met ongeveer negentig andere partners. Met geavanceerde technieken werden meer dan 5.500 bronzen fragmenten onderzocht door een team van specialisten.

De resultaten van het onderzoek waren verrassend: de provincies in het noordelijke deel van het Romeinse Rijk blijken vol gestaan te hebben met honderden grote, schitterend uitgevoerde standbeelden van kostbaar brons, soms zelfs nog met restanten van vergulding. Hoewel er meestal slechts fragmenten van overgebleven zijn, geven deze beelden een fascinerende inkijk in een verloren wereld.

Om deze imposante rijkdom aan een groot publiek te tonen realiseerde Museum Het Valkhof in samenwerking met het LVR-LandesMuseum in Bonn en het Limesmuseum in Aalen de tentoonstelling ‘Van hun voetstuk’.

De bijzonder vormgegeven tentoonstelling bevat een aantal verhaallijnen. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan het antieke productieproces en de technieken die Romeinse handwerkslieden hanteerden. Met replica’s en begrijpelijke uitleg toont de tentoonstelling bovendien hoe onderzoek is gedaan naar de beeldresten. In een lab kan de bezoeker ook zelf aan de slag gaan met onderzoek.

Daarnaast toont ‘Van hun voetstuk’ de beelden in hun alledaagse context van toen (marktplein, legerkamp, tempel, elitewoning). Door middel van reconstructies en sprekende voorbeelden maakt de bezoeker kennis met enkele veel voorkomende beeldtypes, van elegante godinnen tot indrukwekkende generaals.

Zoals vermeld wordt het absolute topstuk van de tentoonstelling een bijna twee meter hoog beeld van keizerin Agrippina. Het is één van de weinige complete grote Romeinse bronzen beelden in de wereld en het is uniek dat dit beeld nu in Nederland te zien is. Alleen dit al maakt een bezoek aan de tentoonstelling zeker waard.

Een ander bijzonder object is de kop van de zogenaamde godin ‘Rosmerta’: een vrouwenhoofd gevonden in een waterput bij een Mercuriusheiligdom vlakbij Mainz. De breuklijnen bij de hals wijzen erop dat deze levensgrote kop van een beeld werd afgeslagen. Een paardenkop uit Augsburg vestigt de aandacht op de vele standbeelden van ruiters en wagenspannen die de steden langs de grens gesierd moeten hebben. Van het ooit complete beeld is slechts een deel van de kop van het dier bewaard gebleven, gevonden aan de oever van een rivier.

Bij de tentoonstelling verschijnt tevens een publicatie die uitgebreid aandacht besteedt aan de tentoongestelde objecten, de vervaardiging van de beelden en het moderne onderzoek daarnaar.

De tentoonstelling ‘Van hun voetstuk – Romeinse beelden opnieuw ontdekt’ wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het VSBfonds en het Mondriaan Fonds.

Museum Het Valkhof
Kelfkensbos 59, Nijmegen, Nederland
Van 21 maart tot 21 juni 2015
Tel. 024-360 88 05
www.museumhetvalkhof.nl
Open: di-zo: 11-17 uur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.