Rome lanceert bustickets die twee dagen geldig zijn

Vervoersmaatschappij Atac pakt nog eens uit met een nieuw businessplan. Dat is ook nodig, want de toestand bij het bedrijf is ronduit rampzalig. Atac bouwde het voorbije decennium een schuldenberg op van 1,7 miljard euro. Geen enkel businessplan kon het oplopen van de schulden indijken. Daarom nog maar eens een nieuwe poging. Het nieuwe plan mikt op de inkomsten die een aanpassing van het huidige ticketsysteem moet opleveren. De nieuwe maatregelen treden op 1 januari 2015 in werking.

Het gewone ticket van 1,5 euro (BIT), waarmee je in Rome gedurende 100 minuten de bus op kan, een metrorit kan doen en de regionale trein nemen, blijft gewoon bestaan. Het dagticket van 24 uur (BIG) blijft eveneens in gebruik maar zal 7 euro kosten in plaats van 6 euro vandaag.

Daarnaast komt er nu ook een biljet dat je twee dagen kan gebruiken. Voor die 48 uur betaal je 12,50 euro.

Het driedaagse biljet (BTI), met een geldigheid van 72 uur, kost na nieuwjaar 18 euro (tegenover 16,50 euro nu).

Door de mogelijkheden inzake de geldigheidstermijn van de biljetten te verruimen wil Atac meer toeristen op de bus en metro krijgen. De prijsverhoging moet tevens de inkomsten doen toenemen.

Ander nieuws van Atac: er moeten vrij snel 600 tot op de draad versleten bussen worden vervangen. Daarvoor ontbreekt het geld. Atac heeft een vloot van ongeveer 2.300 bussen in bedrijf. De gemiddelde leeftijd van de voertuigen is 9,3 jaar, hoewel er vorig jaar nog 337 splinternieuwe Iveco-bussen werden geleverd. Er wordt nu onderhandeld met een Chinees bedrijf.

Welke constructie er wordt opgezet is voorlopig onduidelijk. In het businessplan is sprake van een leasingformule maar de kans bestaat evengoed dat de Chinezen zullen participeren in Atac. Evengoed wordt Atac in de toekomst volledig geprivatiseerd, al ligt dat voor de vakbonden natuurlijk erg gevoelig. Geruchten zijn er volop maar er is nog niets concreet beslist, laat staan dat er duidelijkheid heerst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s