Cinecittà begint aan remake van Ben Hur

De Romeinse filmstudio’s van Cinecittà zijn legendarisch. Gedurende vele jaren werd hier het overgrote deel van de Italiaanse filmproductie gerealiseerd. Wereldberoemde films kregen hier vorm. Enkele jaren geleden zag de toekomst er echter somber uit. Er werd zelfs gevreesd dat de studio’s zouden sluiten, een bericht dat insloeg als een bom en aanleiding gaf tot maandenlange protesten van de werknemers. Vandaag lijkt de toekomst opnieuw verzekerd. Met de remake van Ben Hur is opnieuw een megaproductie op komst en ook aan ander werk is geen gebrek. Bedrijvigheid is er in Cinecittà altijd geweest en sinds enkele jaren kan je zelfs een gedeelte van het uitgestrekte complex bezoeken. Een leuk onderdeel daarvan is een bezoek aan de resten van de filmset die werd gebruikt voor de opnames van de HBO-serie Rome uit 2005-2007.

De Cinecittà-studio’s bevinden zich op enkele kilometers van het historische stadshart van Rome. Metrolijn A heeft een halte die er precies voor de deur stopt. Uitstappen en binnenwandelen, makkelijker kan het niet. Cinecittà is een indrukwekkend complex, een klein stadje bijna, met straten, pleinen en tuinen, enkele restaurants, verscheidene woongebouwen voor leidinggevenden en werknemers, zestien opnamestudio’s en kleedkamers voorzien van alle comfort.

In Cinecittà kwamen heel wat beroemde films tot stand. Federico Fellini maakte er onder andere La Dolce Vita (met Marcello Mastroianni en de vorige zondag overleden Anita Ekberg), Otto e Mezzo en Amarcord. De decors en requisieten van die films zijn daar nog altijd opgeslagen. Maar naast grote producties biedt Cinecittà meer dan ooit plaats voor de opnames van reclamefilms, voor soaps en allerlei televisieshows.

De filmstudio’s zelf vormden ook meermaals het decor voor een film, zoals voor Bellissima van Luchino Visconti en Intervista van Fellini. In de jaren vijftig kreeg Cinecittà zelfs de bijnaam ‘Hollywood aan de Tiber’ omdat het complex erg gretig werd gebruikt door Amerikaanse filmmaatschappijen, vooral voor films over het klassieke Rome: Mervyn LeRoy maakte er zijn Quo Vadis (1951), Joseph Mankiewicz zijn Cleopatra (1963) met Elisabeth Taylor en Richard Burton en Wiliam Wyler realiseerde er zijn meesterwerk Ben Hur (1959). Van deze laatste film wordt binnenkort een nieuwe versie gemaakt en nog wel op de plek waar het ruim 55 jaar geleden allemaal begon.

Volgende maand beginnen in Cinecittà de opnames voor een remake van Ben Hur. Het wordt een megaproductie waarvoor drie producenten, Paramount Pictures, Metro Goldwyn Mayer (MGM) en de Sean Daniel Company de handen in elkaar slaan. De film komt wordt in de loop van 2016 wereldwijd in de bioscopen uitgebracht.

De hoofdrollen zijn voor Jack Huston (Ben Hur), Morgan Freeman (Ildarin) en Toby Kebbell (Messala). De regie is in handen van Timur Bekmambetov, die hiermee zijn eerste grote productie aanvat. Voor het script tekent John Ridley (de screenwriter van o.m. 12 Years a Slave). In Cinecittà wordt momenteel een gedeelte van Jerusalem nagebouwd zoals het eruitzag in de pre-Romeinse keizertijd.

Ook de nieuwe James Bond-film Spectre (eind dit jaar in de bioscopen) zal zich in principe gedeeltelijk afspelen in Rome, al dreigen ambtenaren daar nu een stokje voor te steken. De filmcommissie van de regio Lazio, voorgezeten door Luciano Soveno, en het stadsbestuur van Rome bereikten eerder een akkoord om in het hartje van de stad een bloedstollende autoachtervolging te ensceneren.

Als onderdeel van deze race viel het oog van de producenten op de Via delle Quattro Fontane, de bekende straat met vier fonteinen op elk kruispunt die momenteel worden gerestaureerd voor een bedrag van 300.000 euro en niet te verwarren zijn met de Vierstromenfontein op Piazza Navona. De ambtenaren van de afdeling cultureel erfgoed zijn echter bang dat de opnames voor blijvende schade kunnen zorgen en vragen om de opnamen te verbieden. Of er op het laatste nippertje wordt uitgeweken naar een andere locatie is onzeker, want de Bond-producenten zijn aan een strikt tijdschema gebonden. De nieuwe Bond-film moet in november 2015 in première gaan. Dat de scène in de Via delle Quattro Fontane zou geschrapt worden hoeft niet te betekenen dat er in Rome niet wordt gefilmd.

De auto-achtervolging eindigt ermee dat een wagen in de Tiber terechtkomt. Voorts zal Bond, voor de vierde keer gespeeld door Daniel Craig, met een parachute uit een helikopter springen en landen op de Ponte Sisto. De nieuwe Bondfilm kleurt overigens behoorlijk Italiaans, want er worden naar verluidt ook opnames gemaakt bij het koninklijke paleis van Caserta, ongeveer 30 km ten noorden van Napels. De opnamen in Italië moeten in principe tussen 19 februari en 12 maart plaatsvinden.

De vier fonteinen waar de ambtenaren over struikelen werden in opdracht van paus Sixtus V geïnstalleerd tussen 1588 en 1593. De Quattro Fontane vertegenwoordigen de rivier de Tiber (als symbool van Rome), de rivier de Arno (als symbool van Florence), de godin Diana en de godin Juno. De fonteinen van de Arno, Tiber en Juno zijn het werk van Domenico Fontana. De fontein van Diana werd ontworpen door de schilder en architect Pietro da Cortona. De latere barokke kerk van San Carlo Alle Quattro Fontane, een ontwerp van Francesco Borromini, bevindt zich vlakbij de fonteinen. De naam van de kerk is eraan ontleend.

Het zou de eerste keer in de geschiedenis van de James Bond-films zijn dat de beroemde Britse filmspion in Rome te zien is. Italië stond echter al vaker op het locatielijstje van de Bondproducenten. Ondermeer in de Bondfilm Quantum of Solace begint een achtervolging doorheen de marmergroeven van Carrara, gevolgd door een al even adembenemende scène op de daken van de stad Siena.

Daniel Craig speelt ook in Spectre opnieuw de rol van James Bond, Naomie Harris speelt Moneypenny, Rory Kinnear komt terug als Tanner, Ben Whishaw als Q en Ralph Fiennes als Gareth Mallory. Als Bondgirls zijn er Léa Seydoux (Madeline Swann) en Monica Bellucci (Lucia Sciarra), die vergezeld worden door de acteurs Dave Bautista (Mr Hinx), Andrew Scott (Denbigh) en Christoph Waltz (Franz Oberhauser). Jesper Christensen keert terug als Mr. White. De schurk kwam zowel in Casino Royale als Quantum of Solace voor, waar hij voor de criminele organisatie Quantum werkte.

Het maken van films is deze dagen in Rome dus weer heel actueel en een bezoek aan Cinecittà is zeker de moeite waard om het eigen filmgeheugen wat op te frissen. De filmstudio werd op 27 april 1937 opgericht door Benito Mussolini. Cinecittà moest een antwoord bieden op de sterke opkomst van de Hollywoodfilms. Een sterk distributienetwerk voor Italiaanse films en de zogenaamde Wet Alfieri, een wet die aan de Italiaanse film een aanzienlijke staatssubsidie gaf, moesten hiervoor zorgen. Bovendien werden, met behulp van tientallen tijdschriften, de Italiaanse fimsterren fors gepromoot.

Door deze ondersteunende maatregelen steeg de productie van Italiaanse films naar zo’n tachtig stuks per jaar. Vreemd genoeg, en in tegenstelling tot nazi-Duitsland, gebruikte het fascistische bewind in Italië de cinema nauwelijks voor de productie van propagandafilms. De filmindustrie werd door Mussolini vooral ingezet voor economische doeleinden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de filmstudio gebombardeerd. Na de oorlog werden er heel wat grote Amerikaanse filmproducties opgenomen. Na een periode waarbij het faillissement zeer dichtbij was, werd Cinecittà geprivatiseerd.

www.cinecittastudios.it

www.cinecittasimostra.it

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s