Het Palazzo Maccarini in Rome

Achter iedere straathoek, in elke straat en op ieder plein in Rome tref je dingen en gebouwen aan met een verhaal. De meeste Romebezoekers komen vroeg of laat weleens terecht in de bekende koffiebar Sant’Eustachio op de gelijknamige Piazza. De zaak is ingebed in het nogal sombere en duistere Palazzo Maccarini, in de volksmond ook bekend als Palazzo Stati uit 1521. Het gebouw in renaissancestijl werd getekend door Giulio Romano (1492-1546), de beste leerling van Rafaël. Het palazzo was destijds eigendom van de Cenci-familie.

Het paleis met rustico-gevel kwam later in het bezit van de familie Brazzà, verwant aan de ontdekkingsreiziger Pierre Savorgnon de Brazzà (1852-1905) die zijn naam gaf aan de stad Brazzaville aan de Congorivier waar deze zich verbreedt tot de Stanley Pool, tegenover Kinshasa. Het palazzo was korte tijd ook de residentie van Giacomo della Chiesa, die in 1922 zou sterven als paus Benedictus XV.

In 1972 kwam het gebouw in handen van de Italiaanse staat. Het is niet echt bekend, maar ondergronds is er een tunnelverbinding met Palazzo Madama, het senaatsgebouw dat zich hier wat verderop bevindt. In de ondergrondse gewelven is nog een gedeelte zichtbaar van de thermen van keizer Nero. Het zijn de best bewaarde van de schaarse resten die nog van deze originele thermen overblijven. Vandaag huisvest Palazzo Maccarini een aantal administratieve diensten van de Senaat.

De Italiaanse schilder, architect en ontwerper van wandtapijten Giulio Romano, in Frankrijk Jules Romain genoemd (1499-1546), was een leerling van Rafaël en diens belangrijkste medewerker. Van de stanze in het Vaticaan is de Sala di Costantino grotendeels door Romano uitgevoerd, gedeeltelijk naar ontwerpen van zijn leermeester. Het is vaak moeilijk de grens te trekken tussen zíjn werk en dat van Rafaël, omdat hij herhaaldelijk de uitvoering van diens ideeën op zich nam.

Voordat Giulio Romano in 1524 in dienst trad van hertog Federico Gonzaga in Mantua, bouwde hij in Rome Villa Madama, waarvan ook de decoratie door hem werd verzorgd. In Mantua was de aanleg van het Palazzo del Tè (1525-1535) zijn voornaamste schepping: hij ontwierp de architectuur ervan en decoreerde verschillende zalen met fresco’s, o.a. een cyclus met de mythe van Cupido en Psyche en een fantastische, virtuoos geschilderde Ondergang der Titanen. De plattegrond laat een viervleugelaanleg zien, die ontleend lijkt aan de plattegrond van de ‘Casa Romana’ uit de Vitruvius-uitgave van Fra Giocondo van 1511.

Als bouwmeester ontwikkelde hij een maniëristische stijl, die in het Palazzo del Tè, het Palazzo della Giustizia en zijn eigen huis in Mantua tot interessante resultaten leidde. Als ontwerper van wandtapijten had hij een voorliefde voor het uitbeelden van stoeten zegevierende of vluchtende helden uit de oudheid, zoals de Scipio-serie, waarvan echter alleen nog replica’s bestaan en die vandaag o.a. te zien zijn in Palazzo del Quirinale, de presidentiële residentie in Rome.

Pierre Paul François Camille Brazzà (1852-1905) was een in Rome geboren ontdekkingsreiziger en kolonisator. Hij maakte van 1875 tot 1877 een reis in het gebied van de Ogowe, waarvan hij de waterscheiding met de Congorivier vaststelde. Hij bereikte de rivieren Alima en Licona, echter zonder te beseffen dat dit zijrivieren van de Congorivier waren. Dat gebeurde pas op een tweede expeditie, waarbij ook de Congorivier werd bereikt.

Het hoofddoel van zijn reizen was het aanknopen van handelsbetrekkingen. Brazzà kan gelden als de schepper van de kolonie Frans-Congo, waar hij op de plek van een rivierdorpje de stad Brazzaville stichtte en waarvan hij van 1887 tot 1897 commissaris-generaal was. Brazzaville groeide uit tot het administratieve centrum van Europees Centraal-Afrika. Door de jaren heen heeft de stad deze functie grotendeels behouden. Van 1904 tot 1910 was het de hoofdstad van Midden-Congo, en vervolgens, tot 1958, van Frans-Equatoriaal Afrika.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s