Originele kleuren voor toegang tot het Colosseum blootgelegd

Na al die eeuwen waarin het Colosseum, de trots van Rome, alles en iedereen heeft overleefd, blijft het monument nog steeds geheimen prijsgeven. Tijdens de restauratie die momenteel aan de gang is, werden nieuwe verrassende details ontdekt. Bovenaan de boogvormige ingangen naar het Flavische amphitheater, bevonden zich numerieke aanduidingen om de stromen bezoekers te kanaliseren naar verschillende sectoren, rijen en plaatsen in het Colosseum, net zoals dat vandaag nog steeds gebeurt in een sportstadion of theater. Dat was al langer geweten, maar nu is het definitieve bewijs geleverd dat elke toegang tot een bepaalde sector van de arena was aangeduid in een aparte kleur.

Recente ontdekkingen maken duidelijk dat de nummers boven de verschillende toegangen in aparte kleuren werden geschilderd. Wit en okergeel werden al eerder ontdekt, nu zijn ook sporen aangetroffen van rood. Dat was tot dusver niet bekend. Daarmee wordt bewezen dat elke toegang tot het Colosseum wel degelijk een verschillende kleur had, die overeenstemde met de kleur van het toegangsbewijs. Er werd al lang vermoed dat de Romeinen gebruik maakten van een dergelijk systeem maar dit werd nooit eerder met zekerheid vastgesteld. De restaurateurs en archeologen spreken van een weliswaar kleine maar toch geweldige vondst.

Niemand had verwacht dat ooit nog enkele oorspronkelijke kleuren van deze nummers zouden worden geopenbaard. De sporen die werden teruggevonden na de reiniging van de originele travertijn doen echter niet twijfelen. Bezoekers van het Colosseum konden al van ver vóór de ingang via de kleuren zien langs waar en hoe ze het amphitheater moesten betreden. Ook voor wie de cijfers op het ticket niet kon lezen was het dus geen probleem om te weten langs waar men precies de arena moesten binnengaan.

De toegangsbewijzen voor het Colosseum waren doorgaans gratis, maar de plaatsen werden wel verdeeld volgens de sociale klasse waartoe men behoorde. De ontdekking steekt ook een hart onder de riem van de restaurateurs, die uit sommige hoeken (vooral van gespecialiseerde aannemers die naast de restauratie-opdracht grepen) zware kritiek krijgen omdat ze niet gekwalificeerd zouden zijn om een dergelijke delicate restauratie aan te pakken en onzorgvuldig zouden te werk gaan. Het blootleggen van de eeuwenlang door vuil en stof bedekte oorspronkelijke kleuren is een fameuze opsteker die deze critici weer even de mond snoert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s