Zwitserland verbreekt Vaticaans bankgeheim

Zwitserse rechters hebben beslist dat de UBS-bank in Zurich informatie mag doorgegeven aan onderzoekers in Rome over een verdachte rekening, met een bedrag van 350.000 euro. Volgens de Italiaanse onderzoekers werd de rekening vermoedelijk tussen 2007 en 2008 gebruikt om fondsen te doen verdwijnen die afkomstig zijn van de verkoop van een bedrijf. Daarbij werd de indruk gewekt dat het een gift was. Volgens Italiaanse media staat de rekening officieel op naam van de 91-jarige emeritus bisschop van Siena.

Het Instituut van Religieuze Werken (IOR), beter bekend als de Bank van het Vaticaan, deed een beroep op de immuniteit van de Heilige Stoel om de details over de verrichtingen geheim te houden. De rechtbank in Bellinzona oordeelt echter dat die immuniteit niet kan worden ingeroepen, omdat er geen duidelijkheid is over het doel van de verdachte transacties. Dat impliceert dat informatie over bankverrichtingen, evenals de namen van de volmachthouders van de rekening mogen doorgegeven worden. Het federaal strafhof oordeelt tegelijk dat gegevens die geen betrekking hebben op het onderzoek in Rome vertrouwelijk blijven.

Paus Franciscus deed sinds zijn aantreden sterke inspanningen om de financiën transparant te maken. Daarbij werd de Zwitserse bankier Rene Brülhart als financiële waakhond aangetrokken en werden tientallen verdachte rekeningen opgedoekt. Inmiddels is ook een comité van toezicht opgericht. De serie maatregelen moeten ervoor zorgen dat de financiën van het Vaticaan in overeenstemming zijn met de internationale regels en zij moeten beletten dat rekeningen worden gebruikt voor het witwassen van misdaadgeld of de financiering van terreur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s