Italië krijgt dit weekend nieuwe president

De Italiaanse premier Renzi schoof gisteren de 73-jarige Sergio Mattarella  naar voor als haar kandidaat bij de presidentsverkiezingen. De op Sicilië geboren Mattarella is rechter van het grondwettelijk hof en oud-minister van Defensie. De leden van het 1.009-koppige kiescollege kwamen gisteren voor het eerst bijeen om een opvolger te kiezen voor Giorgio Napolitano (89). Die trad op 14 januari af. Napolitano was negen jaar president van Italië, een record.

De verkiezing van een president gebeurt niet door de Italiaanse bevolking maar door een 1.009 mensen tellend kiescollege. Daarin zitten behalve de 630 kamerleden, de 315 senatoren en 6 senatoren voor het leven, 58 vertegenwoordigers van de regio’s. De verkiezing verloopt in stemrondes. Tijdens de eerste drie rondes moet een kandidaat twee derde van de leden van het kiescollege achter zich scharen om verkozen te raken. Dat komt neer op 672 stemmen. Vanaf de vierde ronde volstaat een gewone meerderheid om het tot staatshoofd te schoppen. De leden van het kiescollege verzamelen twee keer per dag voor een stemming, met uitzondering van de eerste verkiezingsdag. Dan vindt slechts één stemronde plaats. Om een nieuwe president te verkiezen is in de eerste drie rondes is een tweederde meerderheid voor een kandidaat vereist. Daarna is een meerderheid van de helft plus één voldoende.

Renzi hoopt dat Mattarella reeds in de vierde ronde, in principe dit weekend al, wordt gekozen. Zjjn partij heeft onvoldoende stemmen voor de absolute meerderheid, maar hij denkt dat in de vierde ronde vertegenwoordigers van kleine partijen ook voor Mattarella zullen stemmen. Ex-premier Silvio Berlusconi en zijn conservatieve Forza Italia (FI) zouden tegen Mattarella zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s