Sergio Mattarella (73) verkozen als president

De 73-jarige Sergio Mattarella is zaterdag zoals algemeen werd verwacht verkozen als president van Italië. Hij volgt Giorgio Napolitano op, die een paar weken geleden wegens zijn hoge leeftijd ontslag nam. Mattarella, rechter van het Italiaanse Hooggerechtshof, is één van oprichters van de Democratische Partij (DP) van premier Matteo Renzi. Deze laatste had Mattarella een paar dagen geleden al naar voor geschoven als kandidaat.

Dat Mattarella het effectief haalde, is een opsteker voor  Renzi. Sergio Mattarella haalde in de vierde ronde de benodigde absolute meerderheid. Hij kreeg meer dan 505 stemmen van de 1.009 kiesgerechtigde Kamerleden, senatoren en afgevaardigden van de regio’s. De nieuwe president was de voorbije decennia verschillende keren minister, ondermeer op de belangrijke post van Defensie. De voorbije jaren was hij actief als rechter.

De Siciliaan wordt algemeen gerespecteerd als politicus. In 1980 werd zijn broer door de maffia vermoord. In principe legt Mattarella maandag of dinsdag de eed af en houdt hij een toespraak in het parlement. In Italië kan de president het parlement ontbinden, nieuwe verkiezingen uitschrijven en de premier benoemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.