Vlaamse dakloze krijgt laatste rustplaats op Campo Santo Teutonico in Rome

Sinds woensdag bekend raakte dat de tachtigjarige Vlaamse dakloze Willy Herteleer een laatste rustplaats kreeg op het Campo Santo Teutonico, het kleine kerkhof naast de Sint-Pietersbasiliek waar ook een heleboel prominente figuren begraven liggen, gaat zijn verhaal de wereld rond. Herteleer werd in 1935 in Antwerpen geboren en leefde al dertig jaar in Rome. Volgens Radio Vaticana kwam het anders zo rustige secretariaat van het kerkhof sinds het nieuws over de begraafplaats van de dakloze en de bevestiging daarvan door de persdienst van het Vaticaan niet meer tot rust.

Rector Hans-Peter Fischer van het Campo Santo Teutonico verdedigt in een gesprek met de zender de beslissing om de dakloze op ‘Campo Santo dei Teutonici e dei Fiamminghi’ te begraven. “In de statuten van onze aartsbroederschap staat dat ook pelgrims uit het Duitstalige, Vlaamse en Nederlandse taalgebied hier mogen begraven worden. Wij hebben dat ruim geïnterpreteerd. Mijnheer Herteleer leefde al dertig jaar in Rome en hij was een pelgrim die vele mensen de weg naar God heeft gewezen. Hij was een missionaris van de straat, een missionaris zonder onderdak, die besloten had om als dakloze onder de daklozen te leven, maar die dat ook als missionaire taak beschouwde. In die zin was hij een echte pelgrim.” Volgens de rector was het een bescheiden daad van naastenliefde om Wille Herteleer op het Camposanto te begraven. Dat gebeurde aanvankelijk ook in alle stilte. De lotgevallen van de Vlaming raakten pas bekend na een artikel in de krant Il Messagero.

Woensdagavond volgde de officiële bevestiging. De persdienst van het Vaticaan maakte op vraag van journalisten meer details bekend. Volgens de persdienst overleed Willy Herteleer op 12 december 2014 in het Santa Spirito ziekenhuis, in de buurt van het Vaticaan. Iemand had hem onderkoeld op straat aangetroffen en hem naar het ziekenhuis laten overbrengen. Na zijn dood bleef hij nog een tijdje in het lijkenhuis van het ziekenhuis opgebaard, omdat niemand hem kende. Pastoor Bruno Silvestrini van de St-Annaparochie, waar de Vlaming elke morgen trouw om zeven uur naar de eucharistie kwam, had inmiddels zijn afwezigheid opgemerkt en kwam bij zijn zoektocht uiteindelijk in het ziekenhuis terecht. Volgens de priester was Herteleer een heel open persoon, die vele vriendschappen heeft gesloten. Velen, onder wie ook priesters, brachten hem telkens opnieuw eten. Hij sprak met de jongeren over God, over de paus en hij nodigde hen uit om met hem naar de eucharistie te gaan. Hij was rijk, omdat zijn geloof groot was.

Volgens anderen die de man hebben gekend stond de Vlaming vaak bij de toegang tot het Sint-Pietersplein. Daar riep hij om de paar minuten ‘confessare, confessare’, om pelgrims tot de biecht aan te sporen. De Antwerpenaar stond bekend als een lieve man, die zich nooit aan mensen opdrong. Rector Hans-Peter Fischer ontkent echter dat hij op persoonlijke vraag van paus Franciscus op het Camposanto is begraven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s