Nieuwe getuigenissen inzake moord op Aldo Moro

De Italiaanse aartsbisschop Antonio Mennini (67), de pauselijke nuntius in Groot-Brittannië, getuigt vandaag voor een nieuwe Italiaanse parlementaire onderzoekscommissie over de moord op Aldo Moro. Antonio Mennini was destijds onderpastoor in Santa Lucia, in de Trionfalewijk in Rome. Hij was een persoonlijke vriend van de familie Moro en nam zijn laatste biecht af.

De onderzoekscommissie hoopt dat zijn getuigenis helpt om zicht te krijgen op de motieven voor de moord op Aldo Moro. Antonio Mennini fungeerde als tussenpersoon met de Rode Brigades, die de Italiaanse minister-president Aldo Moro op 16 maart 1978 hadden ontvoerd en die hem 55 dagen later ombrachten. Ook afgeluisterde gesprekken en brieven van Aldo Moro bevestigen dat hij tussenpersoon was. In die hoedanigheid wisselde hij brieven uit en moest hij de eisen van de Rode Brigades overbrengen.

De pauselijke nuntius benadrukte voor zijn verhoor dat hij Moro na zijn ontvoering nooit heeft ontmoet. Dat is ook bevestigd door Mario Moretti, die de cel van de Rode Brigades leidde. Francesco Cossiga, die destijds minister van Binnenlandse Zaken was, is er echter van overtuigd dat er wel dergelijk zo’n ontmoeting plaatsvond in de Via Montalcini in Rome, waar Moro destijds werd opgesloten. Mennini zou hem voor de moord zelfs de laatste sacramenten hebben toegediend. De commissie wil in ieder geval weten met wie Antonio Mennini destijds contact had.

Volgens Italiaanse media komt Antonio Mennini, die ook bij voorgaande onderzoeken in 1980, 1986 en 1993 (na de ontdekking van enkele brieven in de schuilplaats van de Rode Brigades) getuigde, op persoonlijke vraag van de paus getuigen. Dat moet bijdragen tot een nieuwe impuls voor het onderzoek van de commissie onder leiding van Giuseppe Fioroni. Paus Franciscus moest wegens de diplomatieke status zijn uitdrukkelijke toestemming geven voor het getuigenis. Aartsbisschop Mennini trad in 1981 in diplomatieke dienst bij het Vaticaan. Daarna was hij medewerker op de nuntiatuur in Uganda en Turkije, medewerker van het Staatssecretariaat en na zijn bisschopswijding op 12 september 2000 pauselijk medewerker bij de Russische Federatie. In 2010 werd hij door paus Benedictus XVI aangesteld als nuntius in Groot-Brittannië.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s