Aquario di Roma moet in juni openen

De werkzaamheden aan het Aquario di Roma hebben inmiddels al twee jaar vertraging opgelopen maar zopas is nog eens een nieuwe officiële openingsdatum naar voor geschoven. De bedoeling is het complex in juni te openen. Ditmaal lijkt het menens, want inmiddels is ook de zoektocht naar personeel gestart. Het Aquario di Roma zal werk verschaffen aan ongeveer 400 mensen. Het Mediterraneum, zoals dit toekomstige interactieve en levende museum ook wel wordt geheten, bestaat uit een enorme structuur van 14.000 m2 die werd gebouwd onder de oppervlakte van het stuwmeer aan de Viale America in de EUR-wijk in het zuiden van Rome. Het Aquario di Roma wordt meteen het grootste van Italië en moet op een visueel boeiende manier het biologische leven in het Middellandse Zeegebied dichter bij het publiek brengen. Ook wie interesse heeft in onderwater-archeologie komt aan zijn trekken.

De opening van het Aquario di Roma waaraan reeds verschillende jaren wordt gewerkt, is al meermaals uitgesteld. Het gaat om een megaproject dat tot nog toe al zowat 70 miljoen euro heeft opgeslorpt. De verwachting qua bezoekers zijn hoog gespannen.

Het was een bewuste keuze om het aquariumcomplex op te trekken op een aanzienlijke afstand van het gewone toeristische circuit van de Romeinse binnenstad. Bovendien werd gekozen voor een gedurfd ontwerp: een gebouwencomplex onder een kunstmatig stuwmeer. De ingangen bevinden zich vlak naast de twee metrostations Palasport en Fermi in de EUR-wijk.

In totaal zullen er ruim 5.000 verschillende vissen te bewonderen zijn. Die zijn verspreid over een dertigtal enorme tanks die samen meer dan een miljoen liter water bevatten. Een bezoek aan het Aquario di Roma moet voor zowel kinderen als volwassenen een fantastische ervaring worden.

Ze worden als het ware ondergedompeld in het onderwaterleven, vertelt Aldo Vigevani, directeur van de Merlin Entertainments Group, die veel ervaring heeft met dergelijke complexen en wereldwijd al 26 soortgelijke Sea Life Centra bouwde. Vigevani vindt het vooral belangrijk dat bezoekers onthouden dat onze zeeën belangrijk zijn en alle respect verdienen.

Een spannende tocht doorheen Mare Nostrum, in een zee vol met plankton, met inbegrip van zandbank, riffen, haaien, zwaardvissen en elke andere kleine en grotere levensvorm die in het Middellandse Zeegebied leeft.

Het is iets dat in de toekomst wellicht ook heel wat scholen zal aansporen tot een bezoek aan het Mediterraneum. De combinatie van goede milieu-educatie, de mogelijkheid om de kennis van de flora en fauna van de Middellandse Zee uit te breiden en het spectaculaire karakter van een complex dat bezoekers ook kan verbazen en vermaken kan haast niet anders dan een succes worden.

De meeste kamers en zalen in het complex zijn gemaakt van transparant acryl, net onder de echte watermassa van het kunstmatige meer. Daardoor zal men het gevoel hebben werkelijk onder water, op de zeebodem tussen de vissen te wandelen.

Dat was ook de basisgedachte toen enkele jaren geleden het idee groeide om het Mediterraneum – Acquario di Roma effectief te realiseren. Het gebouw heeft een minimale impact op het milieu en wordt volledig ontwikkeld onder het wateroppervlak.

De bezoeker komt ook meer te weten over het belang van de Tiber en andere riviertjes en meren in de omgeving van Rome, het ecosysteem en de noodzaak om de biodiversiteit te beschermen. Iedere maritieme omgeving wordt natuurgetrouw nagebootst.

Het Acquario di Roma bestaat uit twee gedeelten. Het eerste deel, het eigenlijke aquarium, bevindt zich volledig onder het kunstmatige meer. Dat is bereikbaar via een onderwatertunnel. Aan de buitenzijde van het glas zwemmen haaien en roggen. Een volledige tour door het complex zal ongeveer anderhalf uur in beslag nemen. In die tijd komt de bezoeker oog in oog te staan met een aantal van de meest fascinerende zeedieren die op deze planeet leven.

Een tweede gedeelte is voorbehouden aan de organisatie van tentoonstellingen en wordt volgestouwd met allerlei multimediasnufjes. Er kunnen films in 3D en 4D worden vertoond en er komt een centrum voor de uitbouw en presentatie van wetenschappelijke projecten aangaande het zeeleven. Daarvoor wordt samengewerkt met een aantal binnen- en buitenlandse universiteiten en onderzoeksinstituten, gespecialiseerd in mariene biologie.

Interessant is ook dat in samenwerking met het Ministerie van Erfgoed en Cultuur een zaal wordt gewijd aan onderwater-archeologie. In grote watertanks zullen duikers archeologische opgravingen simuleren en tonen welke geavanceerde technologieën en technieken daarvoor worden gebruikt.

In het aquarium zullen ook robotvissen worden ingezet. Deze robotvissen, een futuristisch staaltje spitstechnologie, werden ontwikkeld door de l’Università Campus Bio-Medico di Roma en zullen door biologen en onderzoekers worden ingezet om de gedragingen en gewoontes van de fauna in het aquarium te bestuderen, om zieke vissen te kunnen benaderen en de kwaliteit van het water in de gaten te houden.

De robots zijn zeer gesofistikeerd en gemaakt van een stof die de organische huid van een vis dicht benaderd. Ze bevatten sensoren die hen toelaten onafhankelijk te bewegen en hen gepast laten reageren op de echte vissen. Het publiek zal de kans krijgen om via speciale aanraaktoetsen op de tanks de robots te leiden. De mechanische vissen zullen ook worden gebruikt tijdens gidsbeurten om gewoonten en kenmerken van bepaalde mariene soorten te illustreren.

Het aquarium is geïnspireerd op een soortgelijk project dat zou worden uitgevoerd door architect Marcello Piacentini (1881-1960) voor de geplande maar nooit begonnen Wereldtentoonstelling van Rome in 1942. Marcello Piacentini stond aan het hoofd van de fascistische Raggruppamento Architetti Moderni.

Hij was een invloedrijk jurylid bij prijsvragen en aanbestedingen voor openbare gebouwen en stadsuitbreidingen. Bij het ontwerp voor de Universiteit van Rome (1932-1935) stelde Piacentini richtlijnen op voor de negen architecten met wie hij samenwerkte. Deze richtlijnen waren gebaseerd op herhaling van enkelvoudige elementen en vormden het fundament van de officiële fascistische stijl.

In 1936 werd Piacentini projectleider van het spectaculairste bouwplan van het fascistische regime: de Wereldtentoonstelling van Rome. Dit grootse project werd onderbroken door de Tweede Wereldoorlog en de val van het regime. Ook zijn meest bekritiseerde werk, de Via della Conciliazione, werd pas na zestien jaar in 1950 voltooid. Na de val van het fascistische regime verdween Piacentini grotendeels uit beeld. Niettemin bezorgden zijn professionele contacten hem nog enkele nieuwe opdrachten.

Mediterraneum – Acquario di Roma
Viale America 93, 00144 Roma (EUR)
Tel.: 06/99706701 – fax: 06/99706697
info@acquariodiroma.com
www.acquariodiroma.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s