Het altaar van Julius Caesar

Volgende zondag is het 15 maart en de meeste lezers weten ongetwijfeld dat dit de dag is waarop Julius Caesar werd vermoord. Een gebeurtenis die in Rome tot vandaag nog steeds wordt herdacht. Tijd om de komende dagen even stil te staan bij deze opmerkelijke figuur en bij wat hij ons heeft nagelaten. Op het Forum Romanum bevinden zich tegenover de resten van de rostra van Caesar, de minimale overblijfselen van de tempel van de vergoddelijkte Julius Caesar met ervoor een deels modern puntdak en, achter een tufstenen muur, een diepe nis die een altaar bevat. Dit is de plaats waar het lichaam van de vermoorde Julius Caesar gecremeerd werd. Achter de nis met het altaar zien we het podium waarop de tempel stond. Er is bijna niets overgebleven van dit gebouw waarmee de verering van de vergoddelijkte keizers begon. De tempel werd in de loop der eeuwen volledig leeggeplunderd en tijdens de renaissance verdwenen ook de laatste resten van de tempel. Enkel de onderbouw in cement en tufsteen bleef behouden.

Kort na de crematie werden op deze plaats een marmeren zuil en altaar geplaatst met de inscriptie ‘Parenti Patriae’, voor de vader des vaderlands. Die zuil werd vrijwel meteen door de tegenstanders van Caesar neergehaald, het was vijftien jaar wachten tot Octavianus, de latere keizer Augustus, na de zeeslag van Actium op 2 september 31 v. Chr., besloot hier een tempel te bouwen die hij in 29 v. Chr. wijdde aan de gedachtenis van de dictator, de eerste westerling aan wie de eer van vergoddelijking naar oosters gebruik te beurt viel.

De tempel keek uit over het Forum Romanum, achter de tempel lag de Regia, de verblijfplaats van de eerste Romeinse koningen en later de officiële zetel van de pontifex maximus, een functie die Caesar bij zijn dood uitoefende. Kenmerkend was de grote halfronde nis vooraan het podium van de tempel. Deze nis, die later afgesloten werd door de nog bestaande muur in tufsteenblokken, bevat nog de cementen kern van het voetstuk waarop in de tijd van Augustus het cirkelvormige zwartstenen altaar was geplaatst dat de precieze plaats aangaf van de crematie van Caesar.

“Deposero la spoglia di Cesare nel Foro, là dove è l’antica reggia dei Romani”, de resten werden gelegd op het Forum daar waar zich de oude Regia van de Romeinen bevindt, lezen we in de ‘Appiano di Bello’. Volgens Shakespaere hield Antonius hier zijn beroemde rede, in werkelijkheid gebeurde dat op de Keizerlijke Rostra bij de Curia. Op Caesar’s sterfdag, maar ook vaak bij andere gelegenheden, worden op dit voetstuk tot vandaag nog steeds bloemen neergelegd. Wie volgende zondagvoormiddag een wandeling maakt op het Forum Romanum kan persoonlijk vaststellen hoeveel het er soms wel zijn.

Boven de nis met het altaar bevond zich de eigenlijke tempel met vooraan zes Corinthische zuilen en twee aan de zijkanten. Het podium van de tempel was bereikbaar via twee verdwenen zijtrappen, zodat de tempel veel breder was dan de onderbouw die we nu zien doet vermoeden. In de cella bevond zich het beeld van de vergoddelijkte Caesar, rechtopstaand met een ster op het hoofd.

Waarom Caesar zo werd afgebeeld lezen we bij Suetonius: ‘Bij het einde der eerste spelen die door Augustus ter ere van Caesar werden gehouden, verscheen een ster of komeet die zeven dagen bleef stralen en waarvan werd gedacht dat het Caesar’s ziel was die tot de hemel was toegelaten’. Enkele stukken van de marmeren versiering van het gebouw bleven behouden en bevinden zich in het gesloten Museum van het Forum.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s