Rome verwacht 30 miljoen bezoekers in Heilig Jaar 2016

De onverwachte aankondiging van een Heilig Jaar door paus Franciscus is in Rome ingeslagen als een bom. De eeuwige stad verwacht in dit speciale jaar dat al op 8 december begint een toestroom van minstens 30 miljoen pelgrims. Omdat het Jubeljaar al zo snel begint is de voorbereidingstijd relatief kort. Aartsbisschop Rino Fisichella, door de paus gevraagd om het Heilig Jaar te organiseren, zegt in een interview met Vatican Insider dat er enorm veel werk te doen is.

Desondanks zegt ook de burgemeester van Rome, Ignazio Marino, dat de stad klaar zal zijn voor de uitdaging van het Heilig Jaar. Gisteren vond al een eerste overleg plaats en op korte termijn wordt gestart met het verbeteren van een aantal voorzieningen in de stad, zodat Rome de verwachte extra grote toestroom bezoekers kan opvangen. Het transportnetwerk zal speciaal voor het Heilig Jaar worden uitgebreid, er zullen meer openbare toiletten worden geopend en toeristische bussen zullen uit het centrum worden geweerd om ruimte te maken voor voetgangers en fietsers.

Het stadsbestuur en het Vaticaan zullen intensief samenwerken om alles in goede banen te leiden. Ze hebben daarin ondertussen wel wat expertise opgebouwd, gezien de ervaringen die beide instanties opdeden tijdens de enorme massa die kwam opdagen na de dood van paus Johannes Paulus II en de latere heiligverklaring van dezelfde paus op 27 april 2014.

Ook de toeristische sector in Rome ziet het Jubeljaar zeker zitten. Tijdens het laatste Heilige Jaar, in 2000, nam de toeristische geldstroom met 25% toe en ook nu worden extra inkomsten verwacht tussen de 15 en 20%.  Ook voor de hotelsector betekent de aankondiging goed nieuws. Giuseppe Roscioli, de voorzitter van de Romeinse hoteliers, hoopt op een toeloop van bedevaarders en toeristen die vergelijkbaar is met het jaar 2000. Het aantal pelgrims en toeristen steeg toen met zo’n 5%. Het daaropvolgende jaar was er zelfs een toename van 18%. In totaal bezochten er in 2000 ruim 25 miljoen bezoekers Rome. Roscioli hoopt dat dit aantal in het nieuwe Jubeljaar, dat loopt van 8 december 2015 tot 20 november 2016, wordt geëvenaard.

2 Reacties to “Rome verwacht 30 miljoen bezoekers in Heilig Jaar 2016”

  1. Hansoli Says:

    Voor mij een reden om Rome in het jaar 2016 maar te mijden. Tot ziens in 2017!

    • Fausto Coppi Says:

      Helaas is dit niet gelukt. Mijn verlangen om in de eeuwige stad te zijn heeft het gewonnen van de afkeer van alle religieuze verdorvenheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.