De kleinste torenklok van Rome

Aan Piazza in Piscinula vind je de San Benedetto in Piscinula, een kerkje dat vrijwel iedereen steevast negeert. Wanneer je vanaf het Tibereiland naar Trastevere wandelt kom je meteen na het oversteken van de altijd drukke lungotevere terecht op het pleintje. Een deel van de San Benedetto in Piscinula en ook de eenvoudige gevel werden tijdens de negentiende eeuw herbouwd maar de oudste delen dateren uit de elfde eeuw. De klokkentoren, één van de kleinste en charmantste van heel Rome, wijst op de oude oorsprong van de kerk. In de toren hangen nog twee middeleeuwse klokken, waarvan de oudste (rechts) wellicht nog uit de elfde eeuw is. Het is de kleinste torenklok van Rome.

De ingangshal van de San Benedetto bevat vervaagde fresco’s uit de dertiende en de veertiende eeuw. Door de piepkleine sacristie links in het voorportaal, kom je bij de kapel van de Madonna. Boven het altaar hangt een veel vereerd schilderij van de Madonna waaraan wonderbaarlijke krachten worden toegeschreven. Het dateert ui de veertiende eeuw maar werd later herwerkt.

Ernaast, aan de rechterzijde, bevindt zich een soort slaaphokje waarvan wordt beweerd dat het de cel was van Benedictus. Deze ruimte is dus veel ouder dan de kerk, die in feite aan dit lokaaltje werd toegevoegd.

Het elfde-eeuwse kerkinterieur heeft een basilicale opbouw, de acht antieke zuilen werden gerecupereerd uit tempels van verschillende ouderdom, gaande van de eerste tot de vijfde eeuw. De dakstoel is open. De prachtige kleuren van de twaalfde-eeuwse cosmatenvloer fleuren het donkere interieur op.

Op het einde van de rechter wand bevindt zich een beschadigd vijftiende-eeuws Venetiaans fresco van de ‘Heilige Anna met de Madonna en Kind’. Boven het altaar zie je een schilderij van de heilige Benedictus uit dezelfde periode. In de nis erboven bevindt zich een veertiende-eeuwse Madonna en Kind.

In 2003 werd het gebouwtje overgedragen aan de ‘Heralds of the Gospel’, een lekenorganisatie die zich na geloften inzet voor missionering. In 2004 begonnen ze met de restauratie van de kerk. Volgens de traditie werd deze mini-kerk gebouwd op de plaats van de vroegere residentie van de Anicii, en dus woonplaats van de heilige Benedictus van Nursia (480-547).

Benedictus stichtte in 529 de abdij van Monte Cassino waar hij zijn befaamde ‘regel’ schreef, en de grondslag legde voor de benedictijner orde. De door hem geformuleerde kloosterregel schiep orde in het leven van de kloosterlingen en waarborgde een regelmatige, deels geestelijke, deels lichamelijke activiteit van de monniken (ora et labor). Met hun ‘bidden en werken’ hebben de benedictijnen waarden doorgegeven die fundamenteel werden, niet enkel voor de religieuze, maar ook en vooral voor de economische en politieke ordening van Europa.

Benedictus wordt beschouwd als de patriarch van het westerse kloosterleven dat het begin vormde van de Europese cultuur en beschaving, hij was één van de laatste dragers van de Romeinse cultuur, en was een tijdgenoot van Boëthius en Cassiodorus. Zijn relieken bevinden zich in de abdij van Saint Benoît-sur-Loire. In 1964 prijsde Paulus VI Benedictus als ‘vredesbode, bouwmeester van eenheid, leermeester van cultuur en beschaving en verkondiger van het christelijk geloof’.

Aan de overkant van Piazza in Piscinula staat de in aanleg middeleeuwse Casa dei Mattei, met enkele aardige vensters uit de veertiende eeuw, maar ook loggia’s en kruisvensters van een eeuw later. Het gebouw werd onlangs gerestaureerd nadat er decennia lang een herberg van het laagste allooi gevestigd was die heel toepasselijk ‘De Verkwister’ heette.

Het gebouw was de oorspronkelijke woning van de familie Mattei, tot ze de Tiber overstak naar de weelderige paleizen tegenover de Schildpaddenfontein. Toen tijdens de zestiende eeuw in dit gebouw een bloedige vete uitbarstte, werden op zelfde dag vijf leden van de Mattei’s gedood, waaronder een man op zijn trouwdag. Stap even naar de zijkant van deze palazzo (er is een externe latrine), waar je een mooi uitizicht hebt op het torentje van de San Benedetto in Piscinula.

San Benedetto in Piscinula
Piazza in Piscinula, 40
Open van 8 tot 12 u. en van 16.30 tot 19.30 u.
Maandag gesloten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.