Sagalassos-project erkend door Global Heritage Fund

Het heeft meer dan een jaar van zorgvuldige voorbereiding, studiewerk en overleg gekost, maar nu is het uiteindelijk zo ver: het Sagalassos-project werd eind vorige maand officieel voorgedragen om erkend te worden door het Global Heritage Fund, tijdens de bijeenkomst van hun Board of Trustees en Senior Advisory Board in New York. Die erkenning is er ondertussen ook effectief. De gebeurtenis is het voorspoedige einde van een bijzonder strenge selectieprocedure.

Het Global Heritage Fund wordt vanuit de Verenigde Staten gecoördineerd, maar is een globale speler. De missie van dit fonds is om culturele erfgoed sites en regio’s van uitzonderlijk belang te helpen beschermen door een nieuwe toekomst voor te bereiden. Hun aandacht en samenwerking betreft vaak plaatsen en regio’s in ontwikkelingslanden waar belangwekkend erfgoed van wereldklasse op heel veel verschillende manieren bedreigd kan zijn. Gezien de omvang, variatie en vaak complexiteit van het Turkse erfgoed is het Global Heritage Fund ook hier actief, onder meer met samenwerking in het prehistorische Göbekli Tepe.

Het Global Heritage Fund helpt om gebouwen of materialen te conserveren, promoot onderricht en communicatie over erfgoed en werkt mee aan duurzame ontwikkeling van erfgoed door met lokale partners en voornamelijk de lokale gemeenschappen beleidsvoorbereidend en –ondersteunend te werken. Erfgoed kan enkel bewaard worden als het geïntegreerd wordt in de maatschappij van vandaag en morgen. Het fonds steunt geselecteerde sites, en vanaf nu dus ook Sagalassos, niet alleen financieel, maar ook door hun eigen medewerkers ter plaatse te laten meewerken en een indrukwekkend netwerk aan partners en experten op het vlak van conservatie, anastylose, erfgoedbeheer, publiekscommunicatie, en regionale en gemeenschapsontwikkeling open te stellen. Het Global Heritage Fund engageert zich steeds op lange termijn en verlaat het veld enkel als de gestelde doelen zijn bereikt.

Van in het begin was het een sterke beleidskeuze van Prof. em. Marc Waelkens om in te zetten op de bescherming van Sagalassos in al zijn facetten. Recent werd dit onderzoek verder opengetrokken, onder coördinatie van Prof. Jeroen Poblome. In samenwerking met specialisten in duurzaamheid, regionale en sociale ontwikkeling, planning, ecologie, toerisme en geografie bereidt het Sagalassos-project een kader voor om deze unieke site volledig te verstrengelen met de al even unieke regio, waarbij het erfgoed van Sagalassos één van de motoren voor regionale ontwikkeling zal zijn, naast andere troeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s