Drinkwaterfonteinen Rome leveren bruisend water

In Rome worden ieder jaar vele miljoenen plastic flesjes bronwater verkocht. Nog veel meer flessen worden opnieuw gevuld aan de talrijke cilindervormige nasoni of neuzen, de publieke drinkfonteintjes van Rome die je op haast elke straathoek en elk plein aantreft. Die worden zo genoemd vanwege de typische gebogen ijzeren tuit die een beetje lijkt op een grote neus. Dankzij deze nasoni is er in de hele stad steeds een overvloed van heerlijk, ijskoud water beschikbaar.

Sommige mensen schrikken ervoor terug om daarvan te drinken maar er is geen enkele reden om dat niet te doen. Het water dat uit deze nasoni stroomt behoort tot het beste en zuiverste drinkwater dat er bestaat. De kwaliteit ervan wordt overigens voortdurend gecontroleerd en op een hete zomerdag zijn de vele drinkfonteintjes een dankbare bron om jezelf letterlijk aan te laven. Rome is nu begonnen met de installatie van een reeks gloednieuwe high-tech drinkfonteinen. Die leveren desgewenst zelfs koolzuurhoudend water.

De moderne toestellen zullen de klassieke nasoni niet vervangen, ze fungeren louter als aanvulling. Gelukkig maar, want de charme van de klassieke drinkfonteintjes in Rome is onvervangbaar. Er is op vrijwel iedere straathoek en elk pleintje wel een drinkfonteintje beschikbaar.

Alleen al binnen de Aureliaanse stadsmuur vind je ongeveer 280 nasoni, in heel Rome staan er ongeveer 2.000 drinkwaterfonteintjes. Onderzoek heeft uigewezen dat de gemiddelde toerist in Rome op een doorsnee dag 2,2 flessen water per dag verbruikt. Op warme dagen worden dat vier tot vijf flessen.

Eén van de oudste drinkwaterfonteintjes dateert uit 1872 en bevindt zich op Piazza della Rotonda, vóór het Pantheon. De meeste zijn gemaakt van gietijzer al bestaan er ook nog modellen uit travertijn. Zeldzame exemplaren uit de beginjaren zijn de fonteintjes met drie tuiten, zoals er bijvoorbeeld in de Via della Cordonata nog steeds eentje staat. De fonteintjes zijn ondergronds verbonden met een waterleidingnetwerk van zowat 130 kilometer.

De ongeveer 16.000 kubieke meter drinkwater die dagelijks via de kleine drinkfonteinen naar buiten wordt gestuwd gaat niet verloren. Het water wordt gerecupereerd en nadien gebruikt in de tuinbouw, door wasserijen en voor andere doeleinden waarvoor het – niet langer drinkbare – water nuttig kan zijn. Jaarlijks worden aan de Romeinse nasoni zowat 250.000 testen uitgevoerd om na te gaan of de waterkwaliteit nog steeds perfect is.

De eerste elektronische drinkwaterfontein werd recent geïnstalleerd in de Via Pescaglia in de wijk Magliana. Het is de eerste van een hele reeks ‘case dell’acqua’. De toestellen leveren niet alleen gewoon water maar ook bruisend water. Wie dorst heeft kan kiezen tussen water met of zonder koolzuur. De machines, want fonteinen kunnen we ze eigenlijk niet meer noemen, zijn tevens voorzien van een usb-poort voor het opladen van telefoons of tablets en beschikken over een beeldscherm om toeristische en andere informatie te tonen.

De moderne drinkwaterleverancier ontvangt net als de nasoni water uit de Romeinse aquaducten, dat via microfilters en een ultraviolet systeem wordt gereinigd, gekoeld en tenslotte in Rome arriveert. Voor de burgers in Rome zou de installatie van dergelijke toestellen een besparing van zowat 130 euro per jaar opleveren omdat het water gratis beschikbaar is. Het is dus eigenlijk niet meer nodig om zelf nog water aan te kopen, je kan je eigen flessen vullen. Rome mikt op langere termijn ook op de miljoenen toeristen en hoopt hiermee ook de enorme afvalberg plastic flessen te verkleinen met ongeveer 1.800 ton per jaar.

In de loop van de komende zomer moet Rome al beschikken over een dertigtal drinkwaterapparaten. De komende drie jaar worden nog eens 100 exemplaren in Rome en de buitenwijken geïnstalleerd. Vlakbij de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad komt er ook eentje: die wordt in oktober geplaatst.

De invoering van de nieuwe drinkwatervoorzieningen heeft ook de maken met het Heilig Jaar dat door de paus werd aangekondigd en waardoor het aantal bezoekers en pelgrims in Rome volgend jaar gevoelig zal toenemen. De eerste drinkwatermachines worden de komende maanden dan ook eerst geplaatst in drukke zones, zoals in de omgeving van de belangrijke basilieken.

Rome beschikte reeds in de oudheid over heerlijk helder drinkwater. Het eerste aquaduct van de stad, de Aqua Appia, werd al gebouwd in 312 v. Chr., door Appius Claudius Caecus, de censor die in datzelfde jaar ook de opdracht gaf voor de aanleg van de Via Appia.

Dat eerste aquaduct vormde de basis voor wat zou uitgroeien tot een gigantisch watervoorzieningssysteem dat het water in grote delen van de stad tot bij de mensen bracht. Om de grote bevolking van Rome van water te voorzien werd op het hoogtepunt in de stad minstens 1.127.220 m3 water per dag geleverd door elf aquaducten.

De aquaducten werden gebouwd om niveauverschillen te overspannen en vormden gaandeweg een uitbreiding van de oudere waterleidingsystemen waarvan de aanleg al in de vierde eeuw v. Chr. was begonnen. De boogconstructies brachten het water vanuit de bergen en veraf gelegen gebieden, over bergen en valleien, naar Rome. Dat gebeurde via gemetselde kanalen zodat onderweg geen verontreiniging kon optreden, bv. doordat dode dieren in het water sukkelden.

Volgens een onafhankelijk onderzoek in 35 steden behoort het Romeinse drinkwater, ook het gewone leidingwater, tot het beste van het land. Het onderzoek gebeurde door de vereniging Altroconsumo volgens diverse kwaliteitsparameters. Ondermeer de aanwezigheid van calcium, fluoriden en sulfaten werd nagegaan, evenals de hardheid van het water en de aanwezigheid van verontreinigende stoffen, pesticiden en metalen. Rome krijgt voor het stedelijke drinkwater een bijzonder goed rapport.

Rome en de inwoners zijn overigens best wel trots op de fraaie en vooral nuttige drinkwaterfonteintjes. Er bestaat zelfs een boekje waarin de mooiste en meest opmerkelijke exemplaren bij elkaar worden gebracht. De uitgave ‘I nasoni di Roma e le altre fontanelle’ is te vinden in de meeste boekwinkels in Rome. Het is heerlijk voer voor Romeinse nostalgici.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.