Het abdijcomplex Tre Fontane in Rome

Het abdijcomplex Tre Fontane in Rome is bij de meeste toeristen volslagen onbekend. Nu de monniken sinds kort een origineel trappistenbier verkopen (de eerste officiële trappist in Italië), zal de belangstelling van het publiek ongetwijfeld flink stijgen. De abdij mag zich klaarmaken om naast bierliefhebbers ook een heleboel geïnteresseerde bezoekers te verwelkomen.

Volgens de legende is de abdij gebouwd op de plaats waar de apostel Paulus werd onthoofd. Het met kracht afgeslagen hoofd zou al buitelend driemaal de grond geraakt hebben en op die punten zouden drie fonteinen ontsprongen zijn, de Tre Fontane. Paulus werd onthoofd omdat hij Romeinse burgerrechten had en dus niet mocht worden gekruisigd.

De Abbazia delle Tre Fontane ligt een stuk uit het historische centrum, ruim twee kilometer ten zuiden van de basiliek Sint-Paulus-buiten-de-Muren, in de EUR-wijk. De gemakkelijkste oplossing is vanuit het centrum de metrolijn B te nemen tot aan de eindhalte Laurentina.

Bij het verlaten van het metrostation zie je de San Laurentina-kerk, die, erg toepasselijk, aan de Via Laurentina ligt. Je volgt de weg naar rechts, steeds rechtdoor over zo’n 850 m langs de lange kloostermuur, tot je aan je rechterzijde, schuin rechts lopend, tot bij de Via di Acque Salvie komt, een dreef die je na ongeveer 400 m bij de abdij brengt.

Vanaf de metrohalte kan je op de Via Laurentina desgewenst ook bus 671 nemen, die je op drie tot vier minuten tijd tot vlakbij het begin van de Via di Acque Salvie brengt, vlakbij de ingang van de abdij. Als je twijfelt bij welke halte je moet uitstappen vraag je eventueel informatie aan de buschauffeur of aan medereizigers.

De dreef brengt je tot aan een mooie, versterkte middeleeuwse poort, waarna je meteen in een andere wereld terechtkomt. Vlak voor je bevindt zich de abdijkerk, de Santi Vincenzo e Anastasio. Op deze plaats, in de Oudheid ‘ad Aquas Salvias’ geheten, zou Paulus onthoofd zijn. Hier werden destijds drie kapellen opgericht waarvan er nog een bestaat en fungeert als de toegangspoort waaronder je het complex binnenkomt.

Binnen zijn er restanten van schilderingen uit de negende eeuw te zien. Het geheel ligt in een lieflijk, naar eucalyptus geurend landschap van groene heuvels. Het is deze eucalyptus die het nieuwe trappistenbier z’n typische, frisse smaak geeft.

Het complex en de omgeving ziet er volkomen anders uit dan wat de reizigers hier in de negentiende eeuw nog aantroffen. Toen konden hier slechts enkele maanden per jaar ‘een paar bleke, door malaria geteisterde monniken’ wonen. In 1868 werd het complex aan de trappisten gegeven die de exploitatie gans anders aanpakten.

Ze legden de moerassen droog en plantten er eucalyptus die men als probaat middel tegen de geheimzinnige malariakiemen beschouwde. Uit die bomen bereiden de monniken ook nog altijd het bekende likeur, de ‘liquore eucaliptico’, die eveneens in het winkeltje te koop is. De paters zijn ook beroemd voor hun chocolade, hun honing en in de toekomst zeker hun trappist, maar hun nuttigste produkt is zeker de ‘Aceto Galenico’.

Dat mengsel zou een wondermiddel zijn tegen hoofdpijn veroorzaakt door de sirocco, de hete, droge zuidelijke Sahara-wind. Het is een oeroud kruiden- en specerijenbrouwsel op aromatisch azijn. De Romeinen waarderen dit mengsel dat ze de ‘roba dei frati’ noemen, het brouwsel of letterlijk het ‘spul der broeders’.

In de Sant’ Agnese-kerk op Piazza Navona worden jaarlijks op 21 januari, de feestdag van de heilige, twee met linten en bloemen getooide lammetjes gezegend, die geschonken worden door de trappistenabdij Tre Fontane.

En voor wie nog eens aan Via Ostiense passeert: vlak tegenover nr. 106 bevindt zich een half-reliëf dat de scheiding gedenkt van de apostelen Petrus en Paulus. Op deze plaats werd een kapel opgericht en later kwam er een kerkje ‘della separazione’. Het verdween in 1900.

Men vertelt dat bij het verlaten van de Mamertijnse gevangenis, beide mannen werden weggevoerd tot op deze plaats. Hier werden ze gescheiden, Petrus keerde op zijn stappen terug om gekruisigd te worden, vermoedelijk in het circus van Nero of op de helling van de Janiculus. Paulus stapte verder naar de plaats waar later de trappistenabdij Tre Fontane zou worden gebouwd om er te worden onthoofd.

Complesso dell’Abbazia Tre Fontane
Via di Acque Salvie, Rome.
Tel. 06 540 16 55
info@abbaziatrefontane.it
www.abbaziatrefontane.it

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.