De Via della Guglia is niet de Via Giulia

In de Italiaanse taal is het altijd opletten: een of twee letters verschil in een straatnaam en je wandelt naar de andere, verkeerde kant van de stad. Recent hadden we het over de geplande ingrepen in de Via Giulia. Dan krijg je natuurlijk lezers die op zoek gaan naar die overigens bijzonder fraaie straat. Maar wie digitale hulpmiddelen gebruikt moet wel even opletten dat de computer geen eigen interpretatie geeft van de vaak enigszins foutief ingetikte naam. Zo kwamen ze terecht in de Via della Guglia. Dat was er natuurlijk helemaal naast.

De Via della Guglia is de straat recht tegenover palazzo di Montecitorio, het parlementsgebouw. De straat is bekend in heel Italië omdat hier meermaals per week wel een groep betogers staat te roepen in de richting van de dames en heren parlementsleden, die daar achter hun geïsoleerde ramen en in de vergaderzaal overigens niets van horen.

De naam Via della Guglia betekent zoveel als de straat van de obelisk of, letterlijk, van de pinakel of spits. Hier werd namelijk de obelisk gevonden die vandaag op de fontein voor het Pantheon staat.

Vóór het Pantheon werd op de fontein van Giacomo della Porta een antieke Egyptische obelisk in rood graniet geplaatst met een hoogte van 6,34 m, het geheel meet 12,97 m. Hij is afkomstig uit Heliopolis en dateert uit de tijd van Ramses II (1279-1213 v. Chr., 18de dynastie) en is zowat even oud als de obelisk op Piazza del Popolo.

Hij werd door keizer Dominitianus naar Rome gebracht. Zoals de obelisk tegenover de Santa Maria sopra Minerva stond hij in het Isaeum Campense, de tempel van Isis op het Marsveld. Hij werd pas in 1711 onder Clemens XI aan de fontein toegevoegd.

De Romeinen noemden het Pantheon naar zijn vorm ‘la rotonda’ wat het voorliggende plein haar naam gaf. Het was paus Gregorius XIII (1572-1585) die in 1575 Giacomo della Porta de opdracht gaf voor het ontwerp van de centrale fontein.

Ze werd in 1578 uitgevoerd in ‘bigio africano’, een grijze Afrikaanse marmersoort. Hier vloeit het fameuze ‘aqua vergine’ dat Agrippa op 9 juni 19 v. Chr. tot hier bracht om de pas gebouwde thermen die net achter het Pantheon lagen, van water te voorzien.

Onderbroken door de Goten kwam het water terug door toedoen van de voormelde Gregorius XIII die in Rome negentien fonteinen liet plaatsen om het water over de stad te verdelen. Paus Clemens XI (1700-1721) liet in 1711 Piazza della Rotonda heraanleggen. Bovenop de fontein werd toen de obelisk geplaatst, gedragen door een sokkel die versierd werd met vier dolfijnen en het wapen van de paus.

Het plein bood gedurende eeuwen plaats aan een vlees- en vismarkt die bleef bestaan tot 1847. Op 3 februari 1638 werd op Piazza della Rotonda op bevel van paus Urbanus VIII een echtpaar gevierendeeld, in stukken gesneden en vervolgens fijngehakt.

Die gruwelijke straf kwam er niet zomaar. Het koppel hield al jarenlang een vleeskraam open op het plein. Hun grote specialiteit was een bijzondere worst die bij de Romeinen zeer in trek was.

Op een dag kwam men erachter dat de worsten van mensenvlees werden gemaakt. De marktkramers lokten mensen in hun huis om ze in hun kelder te vermoorden en vervolgens tot worst te verwerken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s