Vaticaan zet Rome in rep en roer met Fiat-reclame

Het automerk Fiat heeft een goede en een slechte zaak gedaan. Een goede, omdat voor hen reclame werd geplaatst waar in een mum van tijd niet alleen heel Rome maar heel Italië over sprak. Een slechte, omdat het steevast ging om boze en verontwaardigde reacties. Waar ging het om? Op één van de mooiste en meest pittoreske plaatsen, aan het begin van de Via della Conciliazione, vlak voor de Sint-Pietersbasiliek waar dagelijks vele duizenden toeristen foto’s maken, werd een opvallend rood en reusachtig reclamedoek gehangen. Al gauw regende het in de media reacties van talrijke kunst- en patrimoniumliefhebbers en de ‘zaak van de Fiat-poster’ groeide al gauw uit tot nationaal nieuws.

Dat gebeurde nadat de kwestie tot in de Senaat werd aangekaart. Burgemeester Ignazio Marino en cultuurminister Dario Franceschini werden aangemaand snel iets te doen aan de kwestie. De stad Rome liet meteen weten dat de installatie een zaak was van het Vaticaan omdat het gebouw waar de poster werd opgehangen niet op Italiaans grondgebied staat. Vaticaanstad reageerde niet, maar amper 24 uur nadat de eerste klachten opdoken, bleek het megaspandoek plots verdwenen. Ondertussen had het hele land de Fiatposter natuurlijk wel gezien.

Uiteindelijk heeft de reclame er maar een paar dagen gehangen. Het reusachtige doek werd geplaatst op de steiger van een gebouw dat momenteel wordt gerenoveerd. In Rome worden voor de afdekking tegen stof en puin en voor het esthetische aspect wel vaker discreet bedrukte zeildoeken gebruikt. Maar het ophangen van een dergelijke opvallende reclame en dan nog op deze plaats, was nooit eerder vertoond. Omdat de stad op extra-territoriaal grondgebied zelfs niet beleefd kan vragen om dergelijke zaken te vermijden, hangt het louter van de goede wil van het Vaticaan af of er met een klacht iets gebeurt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s