Romeins recht. Raakpunten met ons hedendaags recht

in samenwerking met de Vakgroep Geschiedenis van de Universiteit Antwerpen organiseert de Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie (AVRA) op 17 juni 2015 om 20 u. een lezing met als thema ‘Romeins recht. Raakpunten met ons hedendaags recht’. De lezing vindt plaats in de UA-Stadscampus, Rodestraat 14, Antwerpen en wordt gegeven door Ludo Giebens.

Aan de meeste universiteiten wordt het Romeins recht nog steeds bestudeerd. Waarom heeft de studie van het Romeins recht nog betekenis voor de hedendaagse jurist? In deze lezing, die zeker niet bedoeld is voor juristen, maar die uiteraard welkom zijn, wordt verder een overzicht gegeven van de geschiedenis en de bronnen van het Romeins recht. Er wordt uitgelegd hoe een proces verliep ten tijde van de Twaalftafelenwet (+/- 450 v. Chr.) en vanaf keizer Augustus.

Paralellen worden getrokken tussen het procesverloop tijdens de keizertijd en ons hedendaagse procesrecht. Ook gaat de aandacht naar de samenstelling van de rechtbank in het Romeinse rijk in het midden van de 5de eeuw v. Chr. en deze vanaf het begin van onze tijdrekening. Tenslotte wordt de erfenis van het Romeins recht in ons hedendaags recht belicht aan de hand van een groot aantal voorbeelden van begrippen, adagia en rechtsfiguren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s