Het Italiaanse paviljoen op Expo 2015 in Milaan

Nog tot 31 oktober kan je de Wereldtentoonstelling in Milaan bezoeken. Enkele dagen geleden brachten we een bijdrage over het Belgische paviljoen op de expo, vandaag stappen we even binnen bij gastland Italië. In een derde en laatste deel morgen geven we een bondig overzicht van enkele mooie paviljoenen. Het paviljoen van Italië is uiteraard een blikvanger op Expo 2015. De verschillende regio’s worden er voorgesteld en gezien het thema heeft Italië een fameuze reputatie hoog te houden. Voedsel en eten van hoge kwaliteit worden hier dan ook gegarandeerd. Het is een troef die Italië volop uitspeelt. Het Italiaanse paviljoen kreeg de naam Palazzo Italia. Het vormt zowat het hart van het expoterrein. De tentoonstelling Identità Italiana is de belangrijkste in het Italiaanse paviljoen. De zogenaamde Tree of Life (L’Albero della Vita) in het Lago is een 37 m hoge structuur vervaardigd uit staal en hout, met een omtrek van 25 m. Het vormt een ‘landmark’ op het expoterrein. Het logo dat wordt gevormd door de bodemstructuur komt Romeliefhebbers ongetwijfeld bekend voor.

Langs de Cardo, dat is de noord-zuidlaan op de site, maak je kennis met de grote verscheidenheid en rijkdom van Italië, de regio’s en de grootste steden. Hun streekproducten en de toeristische troeven staan centraal. De ruimte op de noord-oostelijke kant van de Cardo is volledig gewijd aan Italiaanse wijn. Het Padiglione del Vino is samengesteld door de organisatoren van de bekende jaarlijkse Vinitalybeurs in Verona en biedt bezoekers de kans om hun kennis van wijn op een originele manier uit te breiden. Alleen al in dit gedeelte van de Wereldexpo kunnen wijnliefhebbers gerust enkele uren doorbrengen. Je kan er meer dan 1.300 Italiaanse toppers proeven aan 3 euro per glas.

Een aparte eetstraat wordt volledig verzorgd door Eataly, die de boulevard verdeelde per regio. Lazio, de regio rond Rome pakt uit met ondermeer abacchio romano, mortadella van Amatrice, verschillende soorten kaas en brood, streekwijnen en natuurlijk de fantastische porchetta van Ariccia. In totaal zijn er een twintigtal restaurants, iedere regio heeft er wel eentje. Voorts hebben heel wat sponsors eveneens een eigen paviljoen, zoals o.m. Martini, San Pellegrino, Lavazza, Moretti maar zijn bv. ook de beste chocoladeproducenten uit Piemonte, Sicilië en Perugia verenigd in een chocoladepaviljoen en exploiteert Nutella een concept bar. Colderetti pakt uit met een promotiepaviljoen rond olijfolie. En dan hebben we het nog niet over het heerlijke Italiaanse ijs gehad, een product dat zeer welkom is op het warme Milanese expoterrein.

Het enorme Italiaanse paviljoen was het winnende project van een internationale architectuurwedstrijd waaraan in totaal 68 architectenbureaus deelnamen. Het ontwerp is van een groep bestaande uit architectenbureau Nemesi & Partners uit Rome, Proger SpA en Bms Progetti Srl (voor de bouwtechniek en installaties) en prof. Ir. Livio de Santoli (voor de duurzaamheid van het gebouw). Hoofdaannemer was Italiana Costruzioni SpA, bijgestaan door Mantovani Group, Italiana Costruzioni SpA., Italcementi SpA, de Stryl-Comp Group en Stahlbau Pichler Srl.

Het Italiaanse hoofdpaviljoen bevindt zich zoals aan de Cardo, de loodrechte as die op het expoterrein de verbinding vormt met de Decumano, de hoofdboulevard die de wereldtentoonstelling doorkruist. Het geheel bestaat uit Palazzo Italia (een gebouw van 13.200 m² met zes bovengrondse verdiepingen) en een aantal kleinere gebouwen van ongeveer 13.700 m² met drie bovengrondse verdiepingen. Het ontwerp kenmerkt zich door het gebruik van innovatieve technologie en een duurzame aanpak. Deze elementen smelten samen met de kennis en vaardigheden van de Italiaanse bedrijven die betrokken waren bij de bouw van het paviljoen en presenteren op die manier een symbolisch centrum van hedendaagse creativiteit.

Het indrukwekkende Palazzo Italia bevindt zich aan de noordelijke zijde van de Cardo en vormt een prachtige architecturale blikvanger voor al wie langs deze zijde het expoterrein betreedt. Het paviljoen is 35 m hoog en daarmee de hoogste piek op het hele expoterrein. Alle paviljoenen op de Cardo worden uitsluitend door Italiaanse regio’s of bedrijven bevolkt. Palazzo Italia is gebaseerd op het concept van een ‘stadsbos’, met een ‘vertakte’ buitenzijde. Nemesi maakte gebruik van een uniek geometrisch ontwerp om de buitenlaag te creëren en roept daarmee herinneringen op aan het niet-gestructureerde en chaotische weefsel van takken in de natuur. Door het weefsel van de zwarte lijnen op het witte oppervlak ontstaat een spel van licht en schaduw, dat samen met de vele uitsteeksels een sculptuurachtig en buitenissig gebouw oplevert. Toch kan de beschikbare ruimte in Palazzo Italia op een heel praktische manier worden benut.

Het geheel genereert een gevoel van gemeenschap en verbondenheid. Het binnenpleintje vertegenwoordigt de energie van de gemeenschap. Deze ruimte vormt het symbolische hart van het complex en is het uitgangspunt voor de tentoonstellingsroute die zich doorheen de vier enorme volumes van het gebouw slingert. De volumes symboliseren reusachtige bomen die met grote wortels vastzitten in de aarde. Als je vanaf het binnenplein omhoog kijkt, lijken ze langer te worden om uiteindelijk een luifel te vormen boven het gigantische glazen dak.

De tentoonstellingsroute voert de bezoeker dwars door dit bijzondere architectorische landschap waarbij de gebogen hellende gevels voortdurend een gevoel van vloeibaarheid en dynamiek oproepen. De grote trap die oprijst uit het binnenplein verbindt visueel alle verdiepingen. De volledige 9.000 m² van de buitengevel van Palazzo Italia werd bekleed met negenhonderd biodynamische betonnen panelen met door Italcementi gepatenteerde TX Active-technologie. Wanneer dit materiaal in contact komt met zonlicht kan het luchtvervuiling opvangen, deze transformeren in inerte zouten en zo het smogniveau verminderen.

De overige gebouwen langs de Cardo werden door Nemesi & Partners ontwikkeld met het idee van een Italiaans dorp voor ogen. De volumes worden afgewisseld met kleine pleintjes, terrassen en overdekte loopbruggen. Verschillende geometrische vormen, soms overhangende, werden geassembleerd tot een soort reusachtige mozaïek waarin elk stuk uniek is en een eigen autonomie heeft, maar toch tot een samenhangend geheel behoort. De gebouwen vertegenwoordigen de Italiaanse regio’s en doen dienst als promotieruimtes en vergader- en tentoonstellingsfaciliteiten. De bedoeling is dat Palazzo Italia na afloop van de wereldexpo behouden blijft als diensten- en kenniscentrum voor technologische innovatie. Daarmee is het de enige constructie die zal overblijven van Expo 2015.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s