Arena Colosseum wordt gereconstrueerd

Reeds op 7 november 2014 lieten we weten dat Dario Franceschini, de Italiaanse minister van Cultuur, voorstelde om de arena van het Colosseum volledig te reconstrueren. Die plannen worden nu concreet. De kostprijs van de werkzaamheden wordt geraamd op 20 miljoen euro, waarvan de eerste privésponsors alvast 4 miljoen euro bijdragen. De rest wordt betaald door de overheid. De werken zullen tenminste vijf jaar duren. De bedoeling is dat later in het Colosseum speciale evenementen kunnen worden georganiseerd, al moeten die passen in het algemene kader. Je moet hier in de toekomst dus niet meteen een popconcert of een sportwedstrijd verwachten.

Het voorstel van minister Franceschini bracht een heel debat op gang. Het idee om het Colosseum opnieuw voor een hedendaagse vorm van brood en spelen te gebruiken in de vorm van geselecteerde openluchtvoorstellingen genoot meteen bijval. Er wordt bv. gedacht aan operavoorstellingen. Het arenaproject heeft ook de goedkeuring van het ‘Consiglio superiore per i Beni culturali’, zeg maar de Hoge Raad voor Cultureel Erfgoed.

Het ontwerp omvat de volledige reconstructie van de houten vloer zodat bezoekers weer dwars door het Colosseum kunnen lopen. Het was professor Daniele Manacorda, verbonden aan de afdeling ‘Metodologia e tecnica della ricerca archeologica’ van de universiteit Roma Tre die de minister op het idee bracht. Manacorda publiceerde de mogelijkheden voor een dergelijke reconstructie in juli vorig jaar in het tijdschrift Archeo.

In de loop van de negentiende en twintigste eeuw werd de arena van het Colosseum geleidelijk aan blootgelegd en dieper uitgegraven. De ondergrond werd gedeeltelijk opengelegd. Daarbij ging een schat aan archeologische gegevens verloren maar de ingreep leverde wel heel wat andere kennis op, ondermeer over de manier waarop het monument destijds werd opgetrokken.

Ook vandaag levert de ondergrond van het Colosseum nog steeds nieuwe informatie aan onderzoekers. Franceschini argumenteert ondermeer dat een volledig overdekte arena de blootgelegde kelderruimten van het Colosseum beter zou beschermen. Technisch is er in ieder geval geen probleem om het ontwerp te realiseren. De werken zouden begin volgend jaar al kunnen starten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.