Onder het thema ‘Case d’autore’ werd in Rome zopas een nieuwe toeristische route gelanceerd. Die voert je langs elf huizen waar evenveel bekende kunstenaars en schrijvers hebben gewoond in de periode dat ze in de stad verbleven. Daaronder natuurlijk bekende gebouwen zoals het huis van John Keats, vlakbij de Spaanse Trappen, maar ook minder bekende, zoals het optrekje van Luigi Pirandello of Giorgio de Chirico. Rome is altijd al een inspiratiebron geweest voor schrijvers, schilders, muzikanten, componisten, regisseurs en andere kunstenaars. Bezoekers kunnen dankzij de nieuwe tour kennismaken met een stukje van het leven van deze artiesten. De gloednieuwe brochure kan je hier downloaden (PDF-formaat).
Neem bv. het huis van Pirandello, waar de schrijver woonde van 1933 tot 1936, het jaar van zijn dood. In de woning vlakbij Villa Torlonia is in al die jaren nauwelijks iets veranderd. Het bureau met zijn schrijfmachine waaruit literaire meesterwerken zijn gerold. Een sigaar die Pirandella kreeg van Gabriele D’Annunzio maar die hij nooit oprookte. De grote bibliotheek met allerlei naslagwerken en originele manuscripten. Het originele document van zijn Nobelprijs voor Literatuur die hij in 1934 won. De kleine slaapkamer waar nog het uniform hangt van de Koninklijke Academie van Italië maar waarin Pirandello blijkbaar een geheim zakje had laten maken waar hij zijn sigaretten kon verstoppen…
Al even boeiend is het huis van Giorgio en Isa de Chirico vlakbij de Spaanse Trappen en dat het echtpaar bewoonde sinds 1947. De woonkamer heeft een bijzondere stijl en je kan er enkele van zijn eerste werken bewonderen. Ook in de andere kamers vind je werk van de schilder terug, zelfs uit zijn laatste en meest bekende periode.
Hier vlakbij vind je ook het wat beter bekende Keats-Shelley House, een literatuurmuseum gewijd aan de romantische Engelse dichters John Keats en Percy Bysshe Shelley en waar ze leefden en stierven. In de negentiende en de twintigste eeuw was dit gebouw een soort bedevaartsoord voor Britse toeristen die het allemaal bezochten, steevast gevolgd door een bezoek aan de protestantse begraafplaats in Testaccio. In het huis bevindt zich een collectie van zowat 8.000 boeken, waaronder veel werken van Lord Byron.
Verscheidene musea/huizen zijn gratis te bezoeken. Vergewis je wel vooraf van de openingsdagen- en uren, verscheidene gebouwen zijn enkel te bezoeken na reservatie of op afspraak. Hierna vind je de huizen/musea van schrijvers en kunstenaars die je kan bezoeken. We zijn er zeker van dat in het lijstje nog een paar plekjes staan die je tot dusver nog niet ontdekte.
Het Museo Hendrik Christian Andersen (Via Pasquale Stanislao Mancini 20), het Museo Pietro Canonica (in Villa Borghese), het Museo Venanzio Crocetti (Via Cassia 492), het Casa-Museo Mario Praz in Palazzo Primoli (Via Zanardelli 1-2), het Casa di Goethe (Via del Corso 18), de Fondazione Isabella Scelsi en Museo Casa Scelsi (Via di San Teodoro 8), het Casa Museo Alberto Moravia (Lungotevere della Vittoria 1), de Studio del Pittore Francesco Trombadori (Parco storico di Villa Strohl-Fern, Via di Villa Ruffo 31), het Casa Museo Luigi Pirandello (Via Antonio Bosio 13-15), het Keats-Shelley House (Piazza di Spagna 26) en de Fondazione Giorgio e Isa De Chirico (Piazza di Spagna 31).
Niet echt een huis of een museum, en evenmin vermeld in de nieuwe brochure, maar voor wie interesse heeft in de schrijver en kunstschilder Carlo Levi geven we voor de volledigheid toch ook even de Fondazione Carlo Levi (Via Ancona 21) mee. Al zijn er in Rome natuurlijk nog heel wat andere ‘artiestenhuizen’ terug te vinden. Deze eerste reeks is echter een goed begin en een mooi initiatief.
Geef een reactie