Vaticaanstad sluit boekjaar af met overschot

Vaticaanstad sloot het boekjaar 2014 af met een overschot van 63,5 miljoen euro. De balans van de Heilige Stoel daarentegen laat een tekort zien van 25,6 miljoen. Al is dat verlies vergeleken met het jaar daarvoor gekrompen. De cijfers werden gepubliceerd door het Secretariaat voor de Economie onder leiding van de Australische kardinaal George Pell, dat sinds 2014 toezicht houdt over beide boekhoudingen.

De financiën van de soevereine staat van Vaticaanstad (lo Stato della Città del Vaticano) worden beheerd door het gouvernement (il Governatorato). Het gaat vooral om het beheer van het Vaticaanse vastgoed en de inkomsten die daaruit voortkomen. Bedroeg het overschot in de boekhouding van Vaticaanstad in 2013 nog ruim 33 miljoen euro, dan was dat bij het afsluiten van het boekjaar 2014 bijna verdubbeld: 63,5 miljoen euro. De belangrijkste inkomstenbronnen van Vaticaanstad zijn de Vaticaanse Musea en de opbrengst van geldbeleggingen. De grootste uitgavepost is die voor personeel: Vaticaanstad heeft 1.930 man personeel in dienst.

De Heilige Stoel – het pauselijke bestuursapparaat en alle andere diensten van de bisschop van Rome – sloot het boekjaar af met een negatief saldo van 25,6 miljoen euro. In 2013 bedroeg het tekort ‘slechts’ 24,4 miljoen, maar dat was dan wel berekend volgens andere boekhoudkundige regels. Als dezelfde principes als in 2014 zouden zijn toegepast, dan was dat tekort opgelopen tot 37,2 miljoen euro. De belangrijkste inkomsten van de Heilige Stoel zijn de jaarlijkse bijdrage van het Instituut voor Religieuze Werken (IOR, of de ‘Bank van het Vaticaan’) – in 2014 goed voor 50 miljoen euro – en de vrijwillige bijdragen van de bisdommen wereldwijd (21 miljoen euro). Ook hier is de grootste uitgavepost die voor personeel: de 2.880 werknemers kostten de Heilige Stoel 126 miljoen euro aan salaris.

Het Secretariaat voor de Economie onderstreept dat het Vaticaanse financiële management in 2014 de overstap heeft gemaakt naar de internationale normen. Dat maakte een correcte vergelijking met de financiële situatie van het jaar daarvoor lastig. De berekeningen waren nog gebaseerd op oudere boekhoudkundige principes. Cijfers over het totaalvolume van de begroting maakte het Secretariaat voor de Economie niet bekend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s