Nieuw handig boekje over het Forum Romanum

Zopas verscheen bij uitgeverij Primavera Pers een handig boekje over één van de meest uitdagende bezienswaardigheden van de antieke wereld: het Forum Romanum. Het boekje is rijk geïllustreerd met archeologische reconstructies, waaronder de recente maquette van ons gewaardeerde clublid en Romuluswinnaar Guido Cuyt, ere-voorzitter van de Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie (AVRA). Het boekje bevat ook historische prenten, Romeinse munten, tekeningen en een overzichtelijk plattegrondje. Deze Forum Romanum-uitgave werd geschreven door docent klassieke talen Alexander Smarius en is ontstaan uit zijn eigen Romeinse worsteling van destijds, het moment dat iedereen wel heeft meegemaakt, wanneer je het Forum Romanum voor de eerste keer bezoekt.

“Het Forum Romanum is inderdaad een schier onneembare vesting voor wie de site het eerst bezoekt. Ik wilde een boekje maken dat ikzelf als jongeman goed had kunnen gebruiken om er iets van te begrijpen. Het boekje, dat bedoeld is om ter plaatse te gebruiken, ontstond eigenlijk al in 2001, toen een eerste en veel beperkter versie werd samengesteld met hulp van het (toen nog niet koninklijke) Nederlands Instituut te Rome. Het basisidee, namelijk de bezoeker te leren kijken door stimulerende vragen, is voor de nieuwe uitgave gehandhaafd, maar voor het overige is het Forummateriaal voor 80 tot 90% volledig herschreven”, vertelt Alexander Smarius.

Het Forum Romanum was het kloppende hart van het Romeinse Rijk, de plaats waar van oudsher de beslissingen over oorlog en vrede werden genomen. Toen de Romeinen ‘meesters van de wereld’ waren geworden, kreeg het Forum een grondige facelift: het werd een fonkelend pronkplein van marmer. Dat marmer is grotendeels verdwenen. Wat ooit het centrum van de wereld was, is nu een op het eerste gezicht weinig aantrekkelijke massa baksteen en beton. Maar voor wie weet waarop hij of zij moet letten heeft het Forum Romanum veel te bieden.

Dit boekje biedt hulp bij die ontdekkingstocht. Korte beschrijvingen op basis van de meest recente inzichten worden afgewisseld met sturende vragen, waarmee de bezoeker op veelzeggende details gewezen wordt. Met deze prikkeling van de verbeelding komt het Forum in volle glorie tot leven. Door het handige formaat en het beperkt aantal bladzijden (32) is het zonder problemen op zak te steken en mee te nemen tijdens je wandeling doorheen het Forum.

Deze uitgave is een uiterst handig gebruiksinstrument om allerlei zaken, zoals die vreemde zuil, die opeengestapelde hoop stenen, … snel te kunnen identificeren en er wat meer over te weten te komen. Een ideaal hulpmiddel voor gebruik tijdens een Romereis met de klas maar evenzeer nuttig voor wie dacht (bijna) alles van het Forum Romanum te weten. Los daarvan is het hoe dan ook een actuele update en opfrisser van je parate kennis omtrent deze archeologische site.

Alexander Smarius denkt eraan in de toekomst ook andere onderwerpen op deze manier te belichten in de reeks ‘Met het oog op Rome’. In de pijplijn zitten een deeltje over de Sint-Pietersbasiliek en de Vaticaanse Musea, en eentje over Caravaggio, Bernini en Borromini. We kijken er alvast naar uit.

Met het oog op Rome
Het Forum Romanum
Auteur: Alexander Smarius
32 pagina’s, met plattegrond op uitklapbare flap
30 illustraties
Uitgever: Primavera Pers
ISBN 978-90-5997-198-1
Prijs: 6,50 euro

Bestellen kan rechtstreeks bij Primavera Pers via deze link of bij populaire webwinkels.

De verzendingskosten naar België liggen voor één exemplaar hoger dan de prijs van het boekje zelf, bij de bestelling van meerdere exemplaren vallen bij sites zoals bv. www.bol.com deze verzendingskosten weg. Het volstaat een aankoop te doen van minimaal 20 euro.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s