Alitalia klaagt over afhandeling op Fiumicino

Luchtvaartmaatschappij Alitalia heeft bij de directie van Rome Fiumicino geklaagd over de afhandeling van bagage en passagiers op de luchthaven. Dat schrijft de gespecialiseerde website zakenreis.nl. Volgens Alitalia is er sprake van chaos en als daar niet snel verbetering in komt overweegt de maatschappij te verhuizen naar een andere hub in Italië. De directie zegt dat er sprake is van pech, door twee branden.

Eerst was er in mei brand in een bagagedepot in Termincal 3 in Fiumicino Leonardo da Vinci International Airport – zoals de volledige naam luidt – die de afhandeling van koffers aanzienlijk vertraagde. Vorige week had ook nog eens een felle bosbrand plaats, vlakbij de luchthaven, die gepaard ging met een dichte rookontwikkeling waardoor veel vluchten moesten worden geannuleerd of vertraging opliepen. En een dag later viel tot overmaat van ramp een uur lang de stroom uit waardoor er opnieuw grote problemen ontstonden.

Maar volgens Alitalia is de directie van de luchthaven medeschuldig aan de chaos. De infrastructuur zou zijn verwaarloosd en er zou een te grote focus zijn op prijsvechters. Alitalia, dat in een fase van herstructurering zit onder de nieuwe grootaandeelhouder Etihad, zegt dat de helft van alle vluchten op Fiumicino voor haar rekening komen. De schade die de maatschappij de voorbije maanden heeft geleden door de problemen op de Romeinse luchthaven becijfert Alitalia zelf op 80 miljoen euro, een bedrag dat men wil verhalen op de luchthavenuitbater.

“Fiumicino heeft niet de infrastructuur die overeenkomt met onze ambities. Als de Romeinse luchthaven niet bijdraait, zal Alitalia haar hubfunctie naar elders verplaatsen”, zegt afgevaardigd bestuurder Silvano Cassano van Alitalia in een verklaring. Waar dat zou kunnen zijn vertelde hij niet, maar de voor de hand liggende optie is Milaan Malpensa, een luchthaven die ook nu al veel verkeer genereert.

Ryanair heeft meteen gereageerd op het ongenoegen van Alitalia. Geheel in de stijl van de Ierse prijsvechter zegt Ryanair dat Alitalia “niet moet zeuren” en de eigen tarieven moet verlagen. Mocht Alitalia de hubfunctie weghalen bij Fiumicino dan is Ryanair bereid in het gat te duiken door meer vluchten aan te bieden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s