Prof. emeritus Leon Mooren onverwacht overleden

Prof. emeritus Leon Mooren die voor onze vereniging S.P.Q.R. op 7 mei jl. nog een prachtige lezing over keizer Augustus gaf, is maandag onverwacht overleden. Hij werd 74 jaar. De uitvaartliturgie heeft plaats in de Sint-Kwintenparochiekerk in Linden (België) op vrijdag 7 augustus 2015 om 11 uur. Bijeenkomst en gelegenheid tot groeten is mogelijk in de kerk (Kerkdreef) vanaf 10.40 uur. Nadien volgt de teraardebestelling in het familiegraf in Linden.

Leon Mooren studeerde Klassieke Filologie en Oude Geschiedenis aan de KU Leuven en de Ludwig-Maximilians-Universität in München. In 1988 werd hij professor ordinarius aan de Onderzoekseenheid (OE) Oude Geschiedenis te Leuven. Hij is lid van het Institute for Advanced Study in Princeton en van de Academia Europaea. Van 1987 tot 2006 fungeerde hij als coördinator van het Erasmus/Socrates-uitwisselingsprogramma Oude Geschiedenis van de universiteiten van Leuven, Bologna, Trier, Köln, Göttingen, Thessaloniki, Londen en Cambridge. Tot 2005 was hij ook coördinator van de OE Oude Geschiedenis van de K.U. Leuven. Hij verzorgde de hoofdredactie van de reeksStudia Hellenistica en was lid van het redactiecomité van het tijdschrift Ancient Society.

De onderzoeksinteresse van Leon Mooren omvatte vooral de koningshoven en de leidende sociale standen van de hellenistische staten, evenals hun politieke en administratieve instellingen. Hierbij heeft hij meegewerkt aan de Prosopographia Ptolemaica, een register van alle personen die bij naam gekend zijn in hellenistisch Egypte. Dit onderzoeksproject werd in 1950 opgezet door W. Peremans en E. Van ’t Dack. Momenteel zijn er 10 volumes in de reeks uitgegeven. Deze gegevens werden intussen ook in een elektronische database ondergebracht.

Leon Mooren trad ook op als organisator en mede-organisator van verschillende internationale colloquia, met publicatie van de akten zoals o.m. Politics, Administration and Society in the Hellenistic and Roman World (Leuven 2000) en Le rôle et le statut de la femme en Égypte hellénistique, romaine et byzantine (Leuven 2002). In oktober 2006 ging hij met emeritaat.

Eén reactie to “Prof. emeritus Leon Mooren onverwacht overleden”

  1. Bernard Van Daele Says:

    Een groot verlies van een begenadigd spreker. Ik had het genoegen zijn beklijvende cursussen te mogen volgen tijdens mijn academische opleiding archeologie. Bernard – Quintus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s