Romeinse aanlegkade ontdekt in Brussel

Tijdens graafwerken op de bouwwerf van het toekomstige Vlaams Administratief Centrum (VAC) op de site van Tour en Taxis in Brussel zijn resten aangetroffen van een Romeinse aanlegkade aan een oude zijarm van de Zenne. De vondst dateert uit de tweede of derde eeuw na Chr. Er werden ook beenderen, dakpannen en aardewerk gevonden. Zes meter onder de grond, waar de ondergrondse parking van het VAC komt, trof men een houten staketsel met houten palen aan waar vroeger een zijarm van de Zenne moet gelopen hebben. Omdat het grondwater er vandaag op twee meter diepte zit, bevond het hout zich eronder in een zuurstofloze omgeving, waardoor het heel goed bewaard is gebleven. De ontdekking werpt een nieuw licht op de Zenne, want geen enkel historisch handboek maakt melding van de aanwezigheid van de rivier of één van haar vertakkingen in dit geografisch deel van Brussel.

Het VAC, waar de Vlaamse ambtenaren uit de hoofdstad worden verzameld onder één dak, moet in 2017 klaar zijn. Enkele stalen van het hout worden behandeld en geanalyseerd, de vondst wordt tevens in kaart gebracht. Zodra alles gedocumenteerd is, kunnen de werkzaamheden op de bouwwerf worden voortgezet onder toezicht van de archeologen. Tenzij ze kunnen bewijzen dat de vondsten zeer uitzonderlijk zijn, hebben ze tot 15 augustus tijd om de vindplaats nader te onderzoeken. In het andere geval ligt de bouwwerf langer stil.

Het is niet de eerste keer dat in Brussel resten worden aangetroffen uit de Gallo-Romeinse periode, maar dergelijke vondsten zijn toch zeldzaam, zeker in het hart van de stad. Áls er in Brussel al archeologische opgravingen gebeuren, gaat het meestal om voorwerpen uit de Middeleeuwen. In Anderlecht, Jette en Laken zijn ooit villa’s of landbouwwoningen gevonden. Maar dat is al lang geleden. De laatste opgraving uit de Romeinse tijd dateert van 1921: een waterput op het grondgebied van Sint-Jans-Molenbeek, zowat een halve kilometer van de huidige vindplaats. (Bron: RTBF, De Standaard)

Eén reactie to “Romeinse aanlegkade ontdekt in Brussel”

  1. Bernard Van Daele Says:

    Wij zitten overal ! Quintus Spurius Ligustinus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.