Restauratie Trevifontein bijna voltooid

De restauratie van de wereldberoemde Trevifontein in Rome, een project dat in gang werd gezet op 14 juni 2014, nadert zijn voltooiing. De verwachting is dat de fontein eind oktober, begin november weer in volle glorie te bewonderen zal zijn. Dat is volledig volgens de voorziene planning en het feit dat die planning ook vrij correct is gevolgd, is in Rome bijzonder ongewoon. Het helpt natuurlijk dat de Trevifontein een absolute toeristische trekpleister is, een monument waarvoor een restaurateur al eens een tandje extra kan bijsteken, maar de voornaamste reden is wellicht dat het geld voor het project vlotjes werd overgemaakt. De volledige kostprijs van de restauratie, geraamd op zowat 2,18 miljoen euro, wordt immers betaald door het modehuis Fendi.

Momenteel zijn arbeiders bezig met het weghalen van de stellingen. De monumentale gevelpartij is alweer zichtbaar en de fameuze loopbrug werd al eerder weggehaald. Er resten enkel nog wat kleinere afwerkingen en de opruiming van al het materiaal. Daarna wordt de waterbassin nog eens grondig gereinigd en opnieuw gevuld met water. Daarna wordt ook de fontein zelf in werking gezet.

De handelaars in de omgeving zijn opgelucht dat de restauratie bijna voorbij is. Er kwamen weliswaar nog altijd veel mensen kijken naar de fontein maar die waren natuurlijk veel vlugger weg dan gewoonlijk het geval is. Aan een met houten stellingen en steigers omgeven monument valt nu eenmaal niet zoveel te zien. Handelaars stellen dat ze het voorbije jaar 30 tot 40 procent minder omzet draaiden als gevolg van de werkzaamheden.

Het was 25 jaar geleden dat de laatste belangrijke restauratie van de Trevifontein werd uitgevoerd. De Trevifontein is enorm belangrijk voor de watervoorziening in het lager gelegen gedeelte van Rome en voorziet op zijn beurt een aantal andere fonteinen van water. De gezondheidstoestand van de Trevifontein kwam een eerste keer ter sprake in juni 2012, toen enkele fragmenten en brokstukken loskwamen van de richel aan de linkerkant van de monument. Als oorzaak werden de felle regen en de uitzonderlijke sneeuwval van dat jaar gegeven.

Omdat nooit helemaal duidelijk is wat water en vervuiling zoal aanrichten bij een dergelijk monument, werd toen beslist om over te gaan tot een volledige screening. Eind augustus 2012 werd de fontein met gespecialiseerde apparatuur, hoogtewerker inbegrepen, grondig geïnspecteerd. De conclusie was dat het monument zo snel mogelijk volledig en grondig moest worden gerestaureerd.

De brokstukjes die van de Trevifontein naar beneden kwamen bleken overigens geen oorspronkelijk bouwmateriaal te zijn (marmer en travertijn) maar fragmenten uit gips. Die werden vermoedelijk aangebracht tijdens een restauratie in 1960, toen de Trevifontein eveneens werd opgeknapt. In datzelfde jaar werd de beroemde Federico Fellini-film La Dolce Vita opgenomen, waarin de hoofdrolspelers Anita Ekberg en Marcello Mastroianni hun fameuze scène in het bassin van de fontein vereeuwigden.

De trend, waarbij bedrijven investeren in het eigen erfgoed, loopt in Rome erg goed. Wat Fendi, behalve een publiciteitsvermelding tijdens de voorbije restauratie in de toekomst nog in ruil krijgt voor de sponsoring, is niet bekend. Maar je hoeft niet lang na te denken hoe de wereldberoemde fontein in de toekomst kan worden uitgespeeld in reclamespots of bij de lancering van een nieuwe productlijn. Wellicht krijgt Fendi gedurende een bepaalde periode het alleenrecht om de fontein op te voeren in publiciteitsfilmpjes. De mogelijkheden zijn groot.

Wie ook maar een beetje met mode bezig is kent ongetwijfeld Fendi, een Italiaans familiebedrijf dat de voorbije decennia, met de medewerking van Karl Lagerfeld, is uitgegroeid tot een monument. Het huis heeft een puur Romeinse oorsprong. Meer zelfs, sinds 2005 heeft Fendi zijn hoofdzetel en de grootste boetiek ter wereld geïnstalleerd in het onwaarschijnlijk fraaie Palazzo Fendi, aan Largo Goldoni in Rome, gelegen in het epicentrum van winkelend Rome, in een buurt die niet alleen één groot openluchtmuseum is maar ook nog eens het dagelijkse trefpunt vormt van vele duizenden Romeinen die er aan fare bella figura doen tijdens hun namiddagwandeling over de Via del Corso.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.