Honderden Romeinse dakpannen ontdekt in Den Haag

Op het toekomstige terrein van de Rotterdamsebaan in Den Haag zijn opnieuw veel Romeinse dakpannen gevonden. De vondst van honderden dakpannen wijst erop dat op deze plaats wellicht een bijzonder gebouw stond. In de zomer van 1997 werd tijdens de aanleg van bedrijventerrein Hoornwijck in Rijswijk al een fraaie vondst gedaan: ruim veertig Romeinse dakpannen. Dit was sensationeel omdat zoiets nooit eerder was opgegraven.

In juni 2015 ontdekten archeologen van de stad Den Haag in het weiland naast familiepark Drievliet echter een vergelijkbare verzameling Romeinse dakpannen, niet ver van de Rijswijkse vindplaats. Het gaat om twee soorten, platte dakpannen (tegulae) en halfronde (imbrices). De platte werden tegen elkaar aan gelegd. De halfronde werden gebruikt om de ruimte ertussen te bedekken. Zo ontstond een waterdicht dak. Op deze manier worden in landen rond de Middellandse zee ook nu nog de daken bedekt.

Nu hebben archeologen een derde hoeveelheid dakpannen aangetroffen. Dit keer gaat het niet om enkele tientallen dakpannen, maar om honderden. Opnieuw zijn alle dakpannen vergelijkbaar. Het lijkt er dan ook op dat tussen de drie vindplaatsen een gebouw heeft gestaan met een monumentale uitstraling. Voor zover bekend kregen alleen de belangrijkste gebouwen in de Romeinse tijd een dergelijke dakbedekking. Deze vondst vertelt ons dus dat hier misschien wel een villa, een tempel of een ander groot gebouw heeft gestaan. Alle dakpannen zijn inmiddels verzameld en opgeslagen en wachten op verdere studie.

Eén reactie to “Honderden Romeinse dakpannen ontdekt in Den Haag”

  1. Bernard Van Daele Says:

    Kan ook een pannenbakkerij geweest zijn, niet noodzakelijk een groot gebouw…, maar ik heb de details van de opgraving niet uiteraard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s