Niet iedereen tevreden met arena-project in Colosseum

Een paar maanden geleden kon je lezen dat het voorstel om de arena van het Colosseum volledig te reconstrueren was goedgekeurd. Ondertussen is de geraamde kostprijs bijgesteld naar beneden, van 20 miljoen naar 18,5 miljoen euro. Hoewel de hogere overheid heeft aangekondigd dat 80 miljoen euro wordt uitgetrokken voor twaalf grote archeologie- en restauratieprojecten in heel Italië (al zijn er voorlopig nog slechts twee goedgekeurd, het arenaproject en het project Grandi Uffizi), is niet iedereen in Rome daarmee gelukkig. Er wachten immers nog veel andere monumenten en archeologische sites op subsidies. Sommige projecten zitten al jaren in de koelkast.

Archeologen stellen dat de geplande reconstructie van de arena in het Colosseum absoluut niet dringend is. De 80 miljoen euro die in het strategisch plan van het ministerie wordt voorzien, zou volgens hen beter kunnen besteed worden aan projecten waar echt dringend geld nodig is. Alleen al in de onmiddellijke omgeving van het Colosseum verkeren verschillende monumenten en archeologische sites in slechte toestand, in zoverre zelfs dat permanente beschadiging dreigt.

Zo is er de Domus Aurea die alleen al voor de volledige herinrichting van de buitenzijde nog zo’n 20 miljoen euro nodig heeft. De restauratie en de herstelling na de instorting van enkele jaren geleden vergt in totaal 31 miljoen. Een gedeelte van dat kapitaal is al besteed en een stuk van Nero’s Gouden Huis is opnieuw gerenoveerd.

Het is echter wachten op subsidies om te kunnen voortwerken. Er werd beloofd dat voor de Domus Aurea ieder jaar 1,5 miljoen euro zou worden uitgetrokken maar het geld is dit jaar nog niet in Rome aangekomen. Crowdfunding en de zoektocht naar sponsors hebben nauwelijks iets opgeleverd: na tien maanden zijn er online voor zowat 17.000 euro donaties binnengekomen. Daardoor ligt het restauratieproject voorlopig weer stil.

Als er snel een lijst wordt gemaakt van restauraties en herstellingswerken aan monumenten en sites in Rome die zeer dringend nodig zijn, is een budget van minstens 113 miljoen euro per jaar nodig. Maar voor Rome is er maximum 35 miljoen beschikbaar.

Daardoor is het steevast afwegen aan welke projecten geld wordt toegekend en welke nog minstens een jaar zullen moeten wachten. Dat zijn dramatische keuzes. Alleen al voor de Palatijnse heuvel is jaarlijks eigenlijk 20 miljoen euro nodig, terwijl daar nooit meer dan 5 miljoen wordt voor uitgetrokken.

Verspreid over de hele Via Appia Antica wachten liefst 18 projecten die in totaal zo vlug mogelijk 7 miljoen nodig hebben, waaronder de site van Santa Maria Nova (foto onder) en het aquaduct van de Quintili. De archeologische site Ostia Antica vraagt 8 miljoen euro.

Voorstanders verdedigen echter het arenaproject. Die ingreep heeft zijn eigen strategie, zo klinkt het. Het Colosseum levert een pak inkomsten op. Investeren in en dergelijke toeristisch succesnummer loont, want met het extra geld dat je later aan tickets voor bv. speciale evenementen in de arena kan verdienen, zorg je op termijn voor bijkomende financiering die kan worden gebruikt voor andere projecten.

Dat klopt natuurlijk, maar ondertussen gaat de aftakeling van de vele Romeinse monumenten die ieder jaar naast de subsidies grijpen gewoon voort. Een uitstekend voorbeeld is het Mausoleum van Augustus, waar je na restauratie evengoed tickets zou kunnen verkopen. De hele omgeving en het monument liggen er gewoon verloederd bij. De site had uiterlijk vorig jaar, ter gelegenheid van de 2000ste verjaardag van het overlijden van de keizer, helemaal gerestaureerd moeten zijn. Vandaag, ruim een jaar later, maakt niemand aanstalten om het project effectief in gang te zetten. De reden is louter budgettair.

Het ontwerp om de arena van het Colosseum te reconstrueren kiest voor een ‘vloer’ in stevig hout, zodat bezoekers weer dwars door het Colosseum kunnen lopen. Het was professor Daniele Manacorda, verbonden aan de afdeling ‘Metodologia e tecnica della ricerca archeologica’ van de universiteit Roma Tre die minister Dario Franceschini op het idee bracht. Manacorda publiceerde de mogelijkheden voor een dergelijke reconstructie in juli vorig jaar in het tijdschrift Archeo.

In de loop van de negentiende en twintigste eeuw werd de arena van het Colosseum geleidelijk aan blootgelegd en dieper uitgegraven. De ondergrond werd gedeeltelijk opengelegd. Daarbij ging een schat aan archeologische gegevens verloren maar de ingreep leverde wel heel wat andere kennis op, ondermeer over de manier waarop het monument destijds werd opgetrokken.

Ook vandaag levert de ondergrond van het Colosseum nog steeds nieuwe informatie aan onderzoekers. Franceschini argumenteert ondermeer dat een volledig overdekte arena de blootgelegde kelderruimten van het Colosseum beter zou beschermen.

7 Reacties to “Niet iedereen tevreden met arena-project in Colosseum”

  1. Hansoli Says:

    Jamaica!

  2. Bernard Van Daele Says:

    Aan het tempo waarop vandaag de dag undercover IS-ers via de stroom aan vluchtelingen Italië en de rest van Europa binnensluipt, zullen we nog dit decennium niet langer over budgetten voor archeologie moeten discussiëren. Tegen die tijd zijn die monumenten allang opgeblazen of aan stukken gehakt….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.