Begrafenis Romeinse maffiabaas zorgt voor opschudding

De begrafenis van maffiabaas Vittorio Casamonica (65) in de San Giovanni Bosco-basiliek heeft voor grote opschudding gezorgd in Rome. De maffialeider werd op een rijkelijk versierde lijkkoets, getrokken door zes zwarte paarden naar de basiliek gereden.

Een muziekband voor de kerk speelde ondertussen muziek uit de film The Godfather en 2001: A Space Odyssey. Er hingen posters op met foto’s van de maffiabaas en het opschrift ‘Koning van Rome’ en ‘Je hebt Rome veroverd, nu het paradijs’.

Op zeker ogenblik vloog een helikopter over het publiek van waaruit duizenden rozenblaadjes naar beneden werden gestrooid. De ceremonie had veel weg van een staatsbegrafenis en zorgde voor heel wat reacties.

Mgr. Agostino Vallini, de vicaris-generaal van Rome, kondigde in de krant Corriere della Sera aan dat hij persoonlijk een onderzoek zal leiden over het voorval.

De voorganger in de uitvaartdienst, Giancarlo Mattei, verdedigde zich met het argument dat hij pas vlak voor het begin van de begrafenis op de hoogte was van het maffiaverleden van de overledene. Van het spektakel dat daarna bij de begrafenis volgde was hij naar eigen zeggen helemaal niet op de hoogte.

Minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano wil van het Romeinse stadsbestuur weten hoe het spektakel kon plaatsvinden en of er regels werden overtreden. Namens de partij van ex-premier Silvio Berlusconi (wiens vertrouweling Marcello Dell’Utri veroordeeld werd wegens banden met de Siciliaanse maffia) eiste Renato Brunetta het ontslag van burgemeester Ignazio Marino, lid van de partij van premier Matteo Renzi.

De Italiaanse luchtvaartautoriteit trok ondertussen reeds de licentie van de rozenblaadjes strooiende helikopterpiloot in omdat hij te laag over de stad vloog.

De Casamonica-clan wordt beschuldigd van drugshandel en het witwassen van geld. Het is één van de machtigste clans die in Rome actief is. De overleden Vittorio Casamonica zelf is nooit veroordeeld voor een misdrijf.

Door uit te pakken met een dergelijke showbegrafenis geven de criminelen een duidelijke boodschap aan de Italiaanse staat: ‘wij zijn hier en we zijn sterker en machtiger dan jullie’. De actie kan daarom niet los worden gezien van de recente juridische campagne tegen de maffia in Rome, die al tot tientallen arrestaties leidde.

De familieleden van Vittorio Casamonica ontkenden in een reactie dat ze maffiosi zouden zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.