Castellum Hoge Woerd in Nederland opent op 30 augustus de deuren

Op de plek waar ooit Romeinen vanuit een fort de rivier bewaakten, staat nu een moderne interpretatie van het fort met wallen van zes meter hoog: Castellum Hoge Woerd. Het Castellum is een cultuurpark in de vorm van een eigentijds Romeins fort waar allerlei belangrijke archeologische vondsten uit de regio te zien zijn. Achter de hoge muren bevinden zich naast een gloednieuw archeologisch museum, tevens dierenverblijven een educatief centrum voor natuur- en milieueducatie, een theater en een café-restaurant. Vanaf 30 augustus gaan de poorten open voor het publiek. Er werden kosten noch moeite gespaard om van het geheel iets moois te maken. Een gedeelte van het project werd gesubsidieerd door Europa.

Museum Hoge Woerd bestaat uit drie onderdelen. In het paviljoen staat het pronkstuk: het Romeinse binnenvrachtschip De Meern I uit de tweede eeuw na Chr., dat wordt gedragen door een golvende ‘glazen rivier’. Door een schenking van 350.000 euro kon het schip gepresenteerd worden op een reeks glazen panelen, waardoor het lijkt alsof het op een rivier van glas drijft. Bezoekers kunnen rondom en bovenop het schip kijken. Zij krijgen tekst en uitleg over de vele gebruiksvoorwerpen die in het schip zijn gevonden, en over het leven en werk zoals zich dat afspeelde langs de noordgrens van het Romeinse Rijk.

Het schip werd in 1997 bij toeval ontdekt, vlak na de start van de bouw van Leidsche Rijn. Na jaren van technische en logistieke voorbereiding hebben archeologen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de stad Utrecht het schip in 2003 blootgelegd en geborgen. Het schip werd vervolgens ruim tien jaar lang geconserveerd in het depot van de RCE in Lelystad.

Met zijn unieke kajuit en scheepsinventaris, vertelt De Meern 1 het verhaal van het vrachtschip, het leven van de schipper, een schipbreuk, kortom het reilen en zeilen aan boord van een binnenvaartschip op de grensrivier van het Romeinse rijk in bloeitijd. Het schip keert nu terug naar de omgeving waar het gevonden werd, en zal in cultuurpark Castellum Hoge Woerd definitief tentoongesteld worden.

Vanuit de vier poorttorens vertellen ‘Vensters op het Fort’ over de functie van het oorspronkelijke castellum, het omliggende kampdorp en de limes. Dat gebeurt aan de hand van 3D-reconstructies van de omgeving zoals deze er in de Romeinse tijd heeft uitgezien. De digitale modellen zijn gebaseerd op archeologisch onderzoek. Zo werd ondermeer een virtueel uitzicht vanaf de vier uitkijktorens ontwikkeld.

Je kijkt dan als het ware naar de omgeving buiten zoals die er in de oudheid uitzag. Je ziet het Romeinse badhuis liggen, de wachttorens, het legerkamp en de rivierkade waar een Romeins schip aangemeerd ligt. In een deel van de omwalling komt een permanente tentoonstelling die duidelijk maakt hoe de Romeinen hier tweeduizend jaar geleden leefden.

De feestelijke openingsmaand van het nieuwe Castellum omvat ondermeer theatervoorstellingen, rondleidingen, workshops, lezingen en filmvertoningen. Het programma is bestemd voor jong en oud. Op 30 augustus is er tevens de première van de documentaire over de ontwikkeling van het Castellum gemaakt door filmmaker Frank du Mosch.

Castellum Hoge Woerd is zeven dagen per week vanaf 10 uur geopend. De toegang tot het terrein en het museum is gratis. Voor het theaterprogramma, de rondleidingen, andere activiteiten en de drankjes en hapjes in het cafetaria-restaurant moet uiteraard wel worden betaald. De gerechten die tijdens de lunch of diner in het CastellumCafé worden geserveerd, zijn gebaseerd op de Italiaanse keuken en. De keuken sluit om 22 uur.

www.castellumhogewoerd.nl – www.castellumcafe.nl

CastellumCafé: info@castellumcafe.nl
Museum Hoge Woerd: museumhogewoerd@gmail.com
Castellum Hoge Woerd: info@castellumhogewoerd.nl

De programmafolder van de feestelijke openingsmaand kan je hier downloaden.

Het adres van Castellum Hoge Woerd is Hoge Woerdplein 1, 3454 PB De Meern. Dit adres is echter zo nieuw, dat het nog niet in alle navigatiesystemen staat. In dat geval voer je op je gps-systeem Groenendijk 1a De Meern in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s