Goed bewaard Romeins wegdek ontdekt in Avelgem

Archeologen van de UGent hebben in Kerkhove, een deelgemeente van Avelgem in de provincie West-Vlaanderen, een Romeinse weg en prehistorische werktuigen gevonden. Het zijn de eerste resultaten van een grootschalig onderzoek dat nog anderhalf jaar zal duren. In mei zijn prof. Philippe Crombé en prof. Wim De Clercq van de vakgroep Archeologie begonnen met een van de meest omvangrijke opgravingen ooit in permanent natte omgeving (wetland) in Vlaanderen. Het onderzoek gebeurt in samenwerking met Gate Archaeology bvba, een archeologisch bedrijf dat opgericht werd door oud-UGent-medewerkers, en vindt plaats in het voormalige overstromingsgebied van de Bovenschelde in het West-Vlaamse Kerkhove.

Intussen zijn de eerste resultaten bekend. In de top van een veenlaag vonden de archeologen een goed bewaard wegdek met houten beschoeiing uit de Romeinse periode, waarlangs resten van dierlijke kadavers lagen. Het is de eerste keer dat in Vlaanderen een Romeinse weg in natte context onderzocht kan worden. Nog dieper, onder het veen, troffen ze resten aan van prehistorische kampen van jager-verzamelaars, voorlopig gedateerd tussen ca. 9.000 en 6.000 v.C. Bij de vondsten bevinden zich allerlei stenen werktuigen, waaronder vooral pijlbewapening, verkoolde voedselresten (bijvoorbeeld hazelnootschelpen) en dierlijk slachtafval. De onderzoekers verwachten dat ze nog meer zullen vinden.

De opgraving in Kerkhove is ongezien in Vlaanderen vanwege haar omvang (ca. 8.500 m², groter dan een voetbalveld) en vooral de diepte waarop de archeologische resten zich bevinden. Door de vorming van veen en de afzetting van overstromingsklei liggen de archeologische niveaus nu op een diepte van 4 tot 8 m onder het huidige maaiveld, permanent onder water. Hierdoor zijn de archeologische resten intact bewaard, wat uitzonderlijk is voor Vlaanderen: de meeste archeologische sites zijn door eeuwenlange landbouw sterk aangetast. Om dit onderzoek goed te kunnen uitvoeren werken een tiental archeologen volgens een technisch gevorderd en geautomatiseerd registratiesysteem, o.a. met 3D-fotografie en opnames met drones.

De opgraving wordt gefinancierd door Waterwegen en Zeekanaal nv, dat in 2017 de bouw plant van een stuw aan de Bovenschelde. Volgens het Verdrag van Valetta, dat onlangs in een nieuw archeologiedecreet werd omgezet, moeten bouwheren in Vlaanderen preventief archeologisch onderzoek bekostigen voor de aanvang van hun bouwwerken. Het archeologisch onderzoek zal nog anderhalf jaar duren. De resultaten worden wekelijks gepost op de website van de opgraving. Wie zelf een bezoekje aan de opgraving wil brengen, is welkom tijdens de Open Monumentendag van zondag 13 september. Ook op de Dag van de Wetenschap zal de vakgroep Archeologie van de partij zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s