Rome trekt ten strijde tegen vrachtwagenbars vlakbij monumentale sites

De strijd sluimert al jaren, maar vorige maand is de oorlog echt losgebarsten. Het stadsbestuur van Rome heeft een einde gemaakt aan de talrijke mobiele wagens, bekend van hun ‘bibite’ en ‘gelati’ aanbiedingen, de zogenaamde vrachtwagenbars. Ze moeten niet allemaal verdwijnen maar ze mogen zich niet langer ophouden in de buurt van bekende monumenten en toeristische trekpleisters zoals het Colosseum. Dat zijn natuurlijk de meest winstgevende plaatsen.

De vrachtwagenbars hebben weliswaar een vergunning maar de handel in dergelijke vergunningen is vrijwel geheel in handen van één familie zodat in de loop der jaar een maffieus systeem is ontstaan waarbij systematisch woekerprijzen worden gevraagd en ontvangen voor de beste plaatsen. Er bestaat ook een levendige handel in deze vergunningen.

Een extra reglement maakt het de verkopers nu onmogelijk nog te posten vlakbij een historische site of monument. Toeristen konden de voorbije jaren amper een foto van bv. het Colosseum maken zonder dat er zo’n eetkraampje mee in beeld stond.

De vrachtwagenbars die verwijderd zijn uit het straatcircuit verzamelen zich sinds 10 juli uit protest regelmatig op Piazza Bocca della Verità. Wie toch nog opduikt op een plaats waar het niet meer mag betaalt een boete van 10.000 euro. Een paar slimmeriken bouwden hun vrachtwagenbar meteen om tot mobiele krantenwinkel maar werden eveneens aangemaand om te vertrekken. Hoelang politie en stadsbestuur erin zullen slagen de straatverkopers te weren is een vraagteken. Het straatcircuit levert enorm veel geld op en de mensen die erachter zitten zijn uiteraard niet gelukkig met de gang van zaken.

Wie op een plaats staat waar het wel nog mag, wordt eveneens strenger gecontroleerd. Indien illegale of niet-traceerbare proudcten worden aangetroffen riskeren de verkopers een boete van 3.166 tot 5.164 euro. Andere sancties, zoals het definitief intrekken van de vergunning, blijven eveneens mogelijk.

Aan de miljoenen toeristen in Rome valt zoveel geld te verdienen dat criminele bendes zich proberen in de markt te dringen en zich het territorium desnoods met geweld proberen toe te eigenen.Ook de georganiseerde misdaad moeit zich met de exploitatie van het straatcircuit. De illegale straatverkoop floreert dan ook welig.

Wie ooit in Rome was heeft ze zeker al gezien: de illegale straatverkopers die leuren met handtassen, riemen en andere slecht (na)gemaakte lederwaren. Ook in andere Italiaanse steden loop je ze vaak tegen het lijf. Altijd rondloerend met een onrustige, schichtige blik, klaar om bij het minste onraad de benen te nemen voor de politie, liefst terwijl ze hun spullen nog snel kunnen meegraaien in de vlucht.

De Romeinse politie treedt steeds vaker strenger op tegen de illegale verkopers. Maar ook toeristen gaan niet vrijuit. Wie betrapt wordt op het kopen van namaakgoederen riskeert zeer forse boetes. Mensen die dit soort spullen kopen zijn eveneens strafbaar en kunnen bij betrapping forse boetes oplopen, tot maximaal 10.000 euro. We wijden aan dit fenomeen binnenkort een apart stukje, want veel toeristen beseffen niet wat ze zich (soms) op de hals (kunnen) halen, wanneer ze zich een ogenschijnlijk leuk en goedkoop souvenirtje aanschaffen.

De plaag van de (vooral) namaak Louis Vuittons maar ook van andere merken, gaande van handtassen tot portefeuilles, broekriemen, enz. lijkt nauwelijks uit te roeien. Die stands, als je ze zo mag noemen, worden uitgebaat door illegale immigranten. Velen komen uit Senegal, een minderheid uit Sri Lanka, Ghana en Mauretanië. De meesten kwamen via een duistere route per schip aan land, werden opgepikt en ingelijfd door maffieuze organisaties of raakten op eigen houtje in Rome en proberen daar nu te overleven.

Een aantal van hen worden in opdracht aan het werk gezet. Illegalen die “op zelfstandige basis” werken kopen ’s ochtends zelf een aantal namaakspullen op locaties zoals afgelegen pakhuizen of garages en proberen die tijdens de dag met winst door te verkopen. Dat levert hen in het beste geval 40 tot 50 euro per dag op. Soms iets meer, vaak heel wat minder. De v erkopers dragen hun spullen meestal in grote zakken, tassen of dekens rond, verplaatsen zich vliegensvlug doorheen de stad en zijn voortdurend op hun hoede voor razzia’s en controles.

Ze hebben geen vaste locatie of standplaats. Slapen doen ze in loodsen of garages die ter beschikking worden gesteld door de organisaties achter het ondergrondse verkoopcircuit. Ze verblijven zonder uitzondering illegaal in de stad. Uiteraard hebben ze ook geen enkele vergunning op zak. Hun activiteiten worden gecontroleerd door schimmige figuren, ongetwijfeld in opdracht van maffieuze organisaties. De illegale verkopers zijn dus niet te benijden.

Een politieman die aan de overzijde van het plein rustig voorbij wandelt, is voor heel wat verkopers al voldoende aanleiding om hun hele hebben en houden bijeen te rapen en te verhuizen. Regelmatig vinden in Rome onverwachte razzia’s plaats, waarbij een aantal agenten in burger geleidelijk de plaats innemen van toeristen en potentiële klanten. Op een afgesproken sein vallen de agenten de verkopers letterlijk op het lijf. Sommigen proberen in paniek al lopend te ontsnappen, wat hen niet zelden letterlijk in botsing brengt met argeloze voorbijgangers.

De meesten moeten bij zo’n actie hoe dan ook hun spullen achterlaten, wat meteen een zeer slechte dag betekent. Niet alleen zijn ze hun goederen kwijt, ze missen ook hun inkomsten of verloren de eerder gemaakte investering. De politie vouwt vervolgens de dekens met handtassen bij elkaar en gooit alle spullen een opgetrommelde bestelwagen. De opgepakte verkopers zelf worden eveneens ingeladen, afgevoerd en geregistreerd, vaak aan de hand van vingerafdrukken, want papieren hebben ze niet op zak. Meestal volgt de uitwijzing. De acties van de politie wegen echter niet op tegen de enorme instroom van nieuwe verkopers. Wie uitgewezen is keert vaak terug of vertrekt zelfs helemaal niet en duikt elders in de stad weer op. Het is dweilen met de kraan open.

Sommige straatverkopers, meestal te herkennen aan degenen die dagelijks op een vaste plaats hun spullen verkopen vanuit een al dan niet afbreekbare constructie, dus die niet zomaar postvatten op de hoek van de straat, hebben wel een vergunning. Maar ook zij kunnen die kwijtspelen wanneer verkopers mensen beginnen aanklampen en op agressieve manier hun rommel proberen te slijten. In zo’n geval wordt de vergunning onmiddellijk ingetrokken maar de politie moet hen dan wel op heterdaad kunnen betrappen op ongeoorloofde praktijken. In de praktijk gebeurt dat nauwelijks. Al dient gezegd dat deze groep verkopers doorgaans de meest rustige is.

Het is onbekend hoeveel illegale straatverkopers er precies in Rome rondlopen maar de politie raamt hun aantal voorzichtig op 1.300 tot 1.500. Degenen die worden opgepakt en uitgewezen keren na een tijdje ofwel toch terug of worden snel vervangen. De populaire toeristenpleinen en -straten vormen hun werkterrein: Piazza di Spagna, Piazza della Rotonda, Piazza Navona, de Via dei Fori Imperiali, de Via della Conciliazione, Castel Sant’Angelo en de aangrenzende straten, de omgeving van de Trevifontein en het Colosseum, om er slechts enkele te vermelden, want eigenlijk vormt heel het openbare domein van Rome hun jachtgebied.

Bizar genoeg bieden de verkopers zowat allemaal hetzelfde aan: namaakhandtassen, nephorloges, uit hout gesneden olifanten en andere dierenfiguren, houten schalen, etnische sieraden, broekriemen en zonnebrillen, … het klassieke gamma dus. Verkopers uit Bangladesh specialiseerden zich in de verkoop van rozen en paraplu’s. De Bulgaren doen in goedkope prullaria, sieraden en gadgets. Die komen via de Chinezen het land binnen en worden vervaardigd in China, Taiwan en Korea. Aziaten houden het eerder bij kitscherig speelgoed. De mobiele eet- en drankkraampjes worden voornamelijk geëxploiteerd door Pakistani.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s