Tazza d’Oro heeft nu ook een ‘coffee bancomat’

Een webwinkel hadden ze al, maar nu heeft de beroemde koffiebar Tazza d’Oro, met hoofdvestiging vlakbij het Pantheon, in de muren van hun zaak ook automaten geïnstalleerd waar je een aanzienlijk deel van hun assortiment dag en nacht kan kopen en meteen meenemen. Handig voor wie overdag andere dingen te doen heeft of voor wie geen zin heeft aan te schuiven in de bar annex winkel. Ondanks het feit dat de crisis nog steeds flink toeslaat in Rome en elders in Italië, proberen de uitbaters van de talrijke koffiebars de gemiddelde prijs van een kopje koffie nog steeds te beperken tot 1 euro of minder. Tenminste wanneer je de koffie rechtstaand aan de bar drinkt. Bij Tazza d’Oro bv. betaal je nog steeds 90 cent voor een kopje.

Geen enkele Italiaan kan functioneren zonder een regelmatige stop aan de koffiebar, voor een snelle espresso, een cappucino of een andere koffielekkernij. Vergeleken met de prijzen in België of Nederland is een kopje koffie in Italië helemaal niet zo duur. Ook in hartje Rome betaal je voor een koffietje zelden meer dan 1 euro, vooropgesteld natuurlijk dat je niet plaatsneemt op een terrasje of je even gaat neerzitten op een stoel in een deftige salon. We hebben het over de standaardprijzen, rechtstaand aan de bar voor een espresso.

In heel wat gevallen betaal je zelfs nog nog een stuk minder. De goedkoopste koffie in Rome vind je in de studentenbuurt in San Lorenzo (70 tot 80 cent), de duurste proef je aan de Via Veneto (3,5 tot 4,5 euro). Gemiddeld betaal je in Rome nog steeds 80 tot 90 cent voor je espresso. Ook in de hele wijk Pigneto en het gebied rond Termini betaal je zelden meer dan 80 cent per kopje.

Een opmerkelijk gevolg van de crisis is dat in sommige bars het verschil tussen bar en tafel werd afgeschaft en je precies dezelfde prijs betaalt, eender of je nu aan de bar staat of een tafeltje neemt. Liever dat, dan klanten die helemaal wegblijven, redeneren de uitbaters.

In Italië moet je gewoon leren genieten van een lekkere koffie. De gouden regel is dat binnen 25 seconden 25 milliliter espresso in de klassieke kleine kopjes moet stromen. Bedekt door een laagje notenkleurige schuim dat ‘zeer fijn’ moet zijn en dus geen grote bubbels mag bevatten, heeft de ideale espresso een intens aroma met smaakaccenten die onder meer doen denken aan chocola en geroosterd brood.

Een goede caffè wordt zeer heet uit een klein voorverwarmd kopje gedronken, al naargelang je persoonlijke smaak met (veel) suiker, hoewel ook heel wat mensen blijven zweren bij het pure zwarte spul, recht van de machine.

In heel Italië wordt espresso eenvoudig ‘caffè’ genoemd. Espresso wordt op elk moment van de dag gedronken. De Italianen beginnen er ’s morgens vroeg mee en zelfs laat op de avond wordt het drankje na een al dan niet overvloedige maaltijd als digestief gebruikt, al dan niet gevolgd door een alcoholisch versterkertje.

Koffiehuizen ontstonden in Rome pas vrij laat omdat de pausen lange tijd tegenstanders waren van genotsmiddelen zoals koffie en tabak. Toen Paus Clemens VIII het oriëntaalse drankje uiteindelijk als “politiek correct” aanmerkte, was het hek van de dam en verspreidde de populariteit zich snel over heel Europa.

Eén van de oudste koffiezaken in Rome is de prachtige Antico Caffè Greco (Via dei Condotti 86). Het verhaal is bij velen al bekend. De zaak werd omstreeks 1730 geopend door de Griek Nicola della Maddalena. Sinds 1953 is deze bar zaak zelfs een beschermd monument.

Het Caffé Greco heeft in de loop der eeuwen talloze beroemde stamgasten over de vloer gehad. Goethe kwam er, maar ook Stendhal, Keats, Byron, Gogol, Baudelaire, Heine, Andersen, Carlo Goldoni, Giacomo Leopardi, Mark Twain, Casanova, Liszt, Wagner, Modigliani, Angelika Kaufman, Winckelman, Ludwig II van Beieren, paus Leo XIII, Buffalo Bill en Orson Welles waren er graag gezien.

Het diepe koffiehuis hangt vol souvenirs van talloze beroemdheden en kunstenaars die er in het verleden vaak hun verbruik mee betaalden. Uiteraard gaat het meestal om kopies. De afstammelingen van de oorspronkelijke eigenaars zijn alleszins schatrijk geworden van wat hun (later soms erg beroemde) gasten zoal hebben achtergelaten.

In het Antico Caffè Greco werd de espresso, het serveren van koffie in kleine kopjes, uitgevonden. Napoleon heeft onvrijwillig de hand gehad in het ontstaan van de espresso. Hij voerde het continentaal stelsel in en per decreet werd het gebruik van koloniale waren verboden. De prijs van koffie steeg zo snel dat de caféhouders uit wanhoop gemalen bonen of kastanjes onder hun koffie mengden. Dat was natuurlijk nefast voor de smaak.

De baas van de Greco kwam op een ander maar geniaal idee: hij verkleinde de kopjes maar vulde die, in tegenstelling tot de concurrenten, wel met échte koffie. De espresso was geboren. Later werd het verbod op koffie weer opgeheven, maar de kleine kopjes bleven bestaan en veroverden vanuit Rome gaandeweg wereldwijd de koffiehuizen.

In Rome drink je op de meeste plaatsen meer dan uitstekende koffie. Een erg populaire koffiebar in Rome is Sant’Eustachio (Piazza Sant’ Eustachio 82). De muren zijn bedekt met foto’s van ’s werelds bekendste politieke figuren, die hier allemaal van hun koffie genoten. De specialiteit is opgeklopte espresso, waarvan je het heerlijke schuim nadien kan oplepelen. Opgelet: de koffie wordt in principe reeds aan de bar gesuikerd, een slechte gewoonte! Als je dat niet wil moet je het vooraf zeggen.

Vlakbij, aan de andere zijde van het Pantheon, bevindt zich de zo mogelijk nog meer befaamde en de aan het begin van dit stukje vermelde Tazza d’Oro (Via Degli Orfani 84) waar koffiefanaten hun hartje kunnen ophalen aan een lekkere espresso of cappucino en op warme dagen genieten van de fameuze granita di caffè.

De drukke werkzaamheden van de obers zijn een lust voor het oog en je kan er bovendien uitstekende koffie in veel variëteiten en mooie verpakkingen kopen om mee naar huis te nemen. Nu dus ook aan de automaat als het te druk is in de winkel. Ook de koffielikeur van het huis is de moeite.

Er zijn geen zitplaatsen, je drinkt je espresso zoals in veel andere zaken, staande, aan de bar, tussen de Romeinen en vaak een horde toeristen die steevast vergeten eerst een ticketje met hun bestelling achteraan de kassa te halen. Met het bonnetje dat je daar na betaling meekrijgt, wordt aan de bar het gewenste klaargemaakt. Dagelijks worden hier duizenden kopjes koffie genuttigd.

www.espressoitaliano.org

www.caffe.it

www.tazzadorocoffeeshop.com

www.santeustachioilcaffe.it

www.caffegreco.it

2 Reacties to “Tazza d’Oro heeft nu ook een ‘coffee bancomat’”

  1. You can definitely see your expertise in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. Always go after your heart. “Experience is a good school, but the fees are high.” by Heinrich Heine.

  2. Even voor de liefhebbers van cappuccino, deze drink je in principe nooit na 12 uur, mezzogiorno. Tenzij je een wilde, lange nacht hebt gehad en het ontbijt hebt overgeslagen natuurlijk. Haha.
    Bovendien kost de caffè bij Eustachio wel € 1,10, maar dat is ie ook alleszins waard. En vergeet vooral niet de nespresso cups daar te kopen, voor de napret thuis!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.