Toegang via heilige deur Sint-Pietersbasiliek moet online worden gereserveerd

Zoals bekend begint op 8 december 2015 op initiatief van paus Franciscus een kerkelijk Jubeljaar, dat zal duren tot 20 november 2016. Dat is in theorie een louter Vaticaanse aangelegenheid, maar in de praktijk krijgt natuurlijk heel Rome daarmee te maken. Er worden volgend jaar 33 miljoen bezoekers in de stad verwacht en die toeloop noodzaakte het Vaticaan alvast tot een opmerkelijke maatregel. Eén van de eerste dingen die gebeuren tijdens een Jubeljaar is het openen van de Porta Santa of de heilige deur. Belangstellenden die door deze poort de Sint-Pietersbasiliek willen betreden zullen daarvoor online moeten reserveren op een speciale website. Het Vaticaan hoopt daarmee de enorme toestroom van pelgrims te reguleren en meteen ook de veiligheid te verhogen. De dichtgemetselde heilige deur wordt traditiegetrouw opengebroken in een pauselijk Jubeljaar. In een volgende bijdrage vertellen we hoe en waarom die eeuwenoude traditie rond de heilige deuren ontstaan is en welk bijzonder geschenk iedere paus aantreft wanneer hij de volgende keer de deur opent.

Traditiegetrouw start het jubeljaar met het openen van de Heilige Deur in de Sint-Pietersbasiliek. Iedere pauselijke basiliek in Rome heeft een heilige deur die eveneens uitsluitend in een Jubeljaar wordt geopend. Naast de Sint-Pieter gaat het om de Sint-Jan van Lateranen, de Santa Maria Maggiore en de Sint-Paulus-buiten-de-Muren. Pelgrims die via de vier deuren de basilieken betreden krijgen een zogenaamde volle aflaat of indulgentia in het Latijn. Dat is de kwijtschelding van straffen voor zonden die, wat de schuld betreft, reeds vergeven werden.

Zowel individuele bedevaarders als bedevaartsgroepen moeten straks online een ticket reserveren indien ze door de heilige deur de Sint-Pietersbasiliek binnen willen. De maatregel is volgens het Vaticaan vooral nodig om te vermijden dat pelgrims tijdens het Jubeljaar urenlang op het Sint-Pietersplein moeten aanschuiven om langs de heilige deur de basiliek te betreden. Tegelijk bevordert dit de veiligheid van de pelgrims en toeristen. De veiligheidsmaatregelen voor het Sint-Pietersplein werden al eerder fel verscherpt.

Via de website www.im.va kun je de dag en het uur kiezen waarvoor het ticket geldig is. Alleen wie een ticket heeft krijgt toestemming om specifiek langs de heilige deur de basiliek te betreden. Je kan de tickets ook bestellen en afhalen bij de receptie van de Pauselijke Raad voor de Bevordering van de Nieuwe Evangelisatie aan de Via della Conciliazione.

Links van de Porta Santa in de Sint-Pietersbasiliek zie je helemaal bovenaan een marmeren plaat die op vraag van paus Bonifatius VIII werd gemaakt en nog aan de voorgevel van de oude Sint Pietersbasiliek werd aangebracht. Ze toont een deel van de bul waarmee hij op 22 februari 1300 het eerste Jubeljaar afkondigde. De tekst werd eigenlijk al geschreven op 16 februari maar werd geantidateerd om samen te vallen met het feest van de Cathedra Petri.

Het originele perkament met de tekst dat de paus die dag op het graf van Petrus legde, bevindt zich nu in de Vaticaanse archieven. De tekst begint met ‘antiquorum habet fida relatio’, wat naar de omstandigheden van die afkondiging verwijst. De paus spreekt de wens uit dat met dit feest de apostelen Petrus en Paulus meer zouden geëerd worden en hun basilieken frequenter bezocht.

In de rooms-katholieke traditie kan een paus een heilig jaar afkondigen. Dat gebeurde voor het laatst in 2000. Dit voorjaar kondigde paus Franciscus onverwacht een ‘buitengewoon Heilig Jaar’ aan, dat precies vijftig jaar nadat het Tweede Vaticaans Concilie werd afgesloten zal beginnen. Tot nog toe zijn er 26 gewone jubeljaren geweest. 2016 is het eerste Heilig Jaar sinds 2000.

Zo’n jaar stamt uit de joodse traditie. Daar werd, volgens de joodse Wet, iedere vijftig jaar een jubeljaar gevierd. Daarin werden schulden kwijtgescholden en slaven bevrijd. Een jubeljaar staat daarmee volop in het teken van verzoening tussen de mens en God en mensen onderling. De laatste twee buitengewone jubeljaren werden in 1933 en 1983 gehouden, 1900 respectievelijk 1950 jaar na de dood en verrijzenis van Jezus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.