Bunker van Monte Soratte open voor publiek bezoek

De bunker van Monte Soratte, die in 1937 in opdracht van Benito Mussolini werd gebouwd in Sant’Oreste, ten noorden van Rome, wordt opengesteld voor publiek bezoek. Op 12 mei 1944 werd het schuiloord gebombardeerd door geallieerde gevechtsvliegtuigen. Daarna volgden jaren van verval, tot de Navo het complex verbouwde tot een atoomschuilkelder en nieuwe tunnels aanlegde. Nu staat het hele boeltje weeral jarenlang te verkommeren.

De culturele vereniging Associazione Bunker Soratte wil vanaf nu op regelmatige basis rondleidingen verzorgen in de bunker. De eerstvolgende geplande data zijn 20 september, 25 en 31 oktober, 1 november en 8 december.

De bunker van Monte Soratte is vandaag louter geschiedenis, maar toch roept dit complex nog steeds de sombere sfeer op van een land in oorlog, met foto’s, manuscripten, vreemde en oude machines en elektrotechnische systemen, slaapzalen met legerveldbedden, kaarten, enz.

Tijdens de rondleiding zie je duidelijk de vernielingen die door het bombardement van 1944 zijn aangericht. De volledige verwoesting die de geallieerde troepen voor ogen hadden, is echter nooit gelukt. Bezoekers krijgen nu in ieder geval de kans om kennis te maken met een cruciaal moment uit de Tweede Wereldoorlog en beleven anderzijds ook opnieuw een stukje Koude Oorlog.

Bunker van Monte Soratte
Associazione Bunker Soratte
Viale Europa, 00060 Sant’Oreste
Tel. 380 38 38 102
www.bunkersoratte.it

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s