Woning uit het begin van de zesde eeuw v. Chr. ontdekt in Rome

In Rome is de ontdekking bekend gemaakt van de overblijfselen van een zeldzame woning uit het begin van de zesde eeuw v. Chr. De vondst gebeurde een paar jaar geleden onder Palazzo Canevari aan Largo di Santa Susanna, het gebouw waar het voormalige Nationale Geografisch Instituut lange tijd gevestigd was. Archeologen beschouwen de ontdekking als erg belangrijk omdat de fundamenten zich nog in relatief goede staat bevinden maar ook omdat de kaart van het Oude Rome nog maar eens moet worden hertekend. De woning kreeg de voorlopige naam La Casa dei Re, het Huis van de Koningen. Dit omdat het gebouw dateert uit de periode van de haast legendarische Romeinse koningen.

Het gaat om één van de oudste huizen die ooit werden gevonden in Rome. De resten dateren uit de tijd van Servius Tullius. Dat was volgens de Romeinse overlevering de zesde koning van Rome (578 – 534 v. Chr.) en één van de drie Etruskische koningen die Rome hebben geregeerd.

Het Geologisch Instituut maakte een grote reorganisatie mee sinds hun oude kantoorgebouw werd overgenomen door de Cassa Depositi e Prestiti (CDP), die er enkele van haar kantoren wil vestigen. Het is tijdens de verbouwingen dat ondergronds een aantal muren werden ontdekt, de overblijfselen van een oude woning, zo bleek later.

De relatie tussen CDP en de archeologen is echter uitstekend en er zou al overeengekomen zijn dat de ruim 2.500 jaar oude resten niet zullen herbegraven worden. Daardoor kan het publiek er in de toekomst misschien ooit toch nog eens een blik op werpen, al was het maar één keer per jaar, bv. tijdens een opendeurdag. De kans bestaat zelfs dat een gedeelte van het gebouw wordt ingericht als museum, waarbij dan ook het ondergrondse gedeelte kan worden bezocht. Dat zou natuuurlijk nog beter nieuws zijn. Maar dat is dus toekomstmuziek en hangt helemaal af van het verloop van de onderhandelingen met de privé-eigenaar.

Archeologen ziin hier en in de onmiddellijke buurt al sinds 2003 aan de slag. Tijdens één van de eerste opgravingen werden stenen gevonden die afkomstig leken te zijn van een muur. Meteen werd gedacht aan de eerste stadsmuur van Rome die voltooid werd door Servius Tullius. Een deel van die originele muur is nog te steeds te zien naast het spoorwegstation Roma Termini.

Pas in 2011 realiseerden de archeologen zich dat hun ontdekking helemaal geen muur was maar deel uitmaakte van een bijzonder grote tempel. Het gebouw was minstens 40 m lang en 25 m breed. Aan welke godheid de tempel was toegewezen is nog niet duidelijk. Amper een paar jaar na die spectaculaire ontdekking botsten de onderzoekers op wat sinds gisteren bekend staat als het Huis van de Koningen. De voorbije zomer werd nog intens gegraven. Het archeologische onderzoek zal zeker nog enkele maanden duren.

Volgens de archeologen zijn de resten van de oude woning erg goed bewaard. Het huis bevindt zich vlakbij de grote tempel. Men vermoedt dat de bewoners verbonden waren met de cultus van de tempel of de taak hadden om de nabije, ongetwijfeld heilige omgeving te bewaken. De afmetingen van het huis bedragen ongeveer 10 m x 3,5 m, was ongeveer 3 m hoog en beschikte over twee ingangen.

De belangrijkste conclusie na de ontdekking is echter dat de kaart van het Oude Rome nog maar eens moet worden hertekend. Op deze plaats hadden de archeologen eigenlijk eerder een necropolis verwacht en zeker geen residentiële gebouwen. Maar nu blijkt dat de bewoonde stad zich heel wat verder uitstrekte dan men tot dusver wist. Daardoor komt ook de omvang en de ligging van de oude stadsmuur van Servius Tullius in een ander perspectief te staan. De verstedelijking rond de Quirinaal-heuvel moet zelfs reeds in de vijfde eeuw v. Chr. behoorlijk groot geweest zijn.

In de omgeving gebeurden in het verleden nog andere belangrijke ontdekkingen, waaronder het beroemde antieke standbeeld van de hermafrodiet, dat zich nu in de Galleria Borghese bevindt. In de vijftiende en zestiende eeuw was dit ook een zone waar grafrovers en schattenjagers erg actief waren.

Eén reactie to “Woning uit het begin van de zesde eeuw v. Chr. ontdekt in Rome”

  1. Hansoli Says:

    Ik sprak onlangs de padre van de naastgelegen Santa Maria della Vittoria hierover. Hij vertelde dat hij onlangs de geluidsoverlast in zijn kelders toch wel benieuwd was naar de Etruskische oorsprong van zijn buurtje. Leuke man trouwens, gezeten in zijn refter rechtsachter in de kerk. Wist je trouwens dat je daar ook heerlijke Amaro en Grappa kunt kopen? Gemaakt door de paters Karmelieten in een klooster verderop in de bergen.Heerlijk kruidig, en naar de padre beweert uitstekend voor je gezondheid. Bovendien steun je er het onderhoud van de kerk mee. Want zeg nou zelf, de Extase van Santa Theresa is toch echt een wereldwonder>

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s