Paus geeft toestemming voor cd-opname in Sixtijnse kapel

Dankzij een speciale pauselijke toestemming heeft Deutsche Grammophon in de Sixtijnse kapel opnames van de Capella Musica Pontificia Sixtina gemaakt. Het Koor van de Sixtijnse kapel is één van de oudste religieuze knapenkoren ter wereld. De eerste melding van een kerkkoor in Rome dateert uit de vierde eeuw, wanneer er melding gemaakt wordt van een schola cantorum. De zangers woonden bij elkaar in een voor hun speciaal opgericht gebouw. Paus Gregorius I (590-604) verbond het koor aan de Sint-Jan van Lateranen en bepaalde dat het lidmaatschap van het koor was weggelegd voor monniken, wereldlijke geestelijken en jongens. Tevens werd een tweede schola opgericht, ditmaal verbonden aan de Sint-Pietersbasiliek, die zou fungeren als opleidingsinstituut.

Dankzij de pauselijke goedkeuring voor de cd-opname werd voor het eerst een muziekstudio met een mengpaneel in de kapel geïnstalleerd om de opnames in ideale omstandigheden te maken. Op 25 september kunnen we reeds horen hoe goed de akoestiek in de befaamde kapel is, want dan komt de cd uit. Het gaat om muziek van de renaissancecomponisten Orlandus Lassus, Giovanni Pierluigi da Palestrina en Tomás Luis de Victoria. De cd bevat tevens twee Gregoriaanse liederen en een opname van het ‘Miserere’ van Gregorio Allegri.

Het Koor van de Sixtijnse kapel bestaat uit twintig volwassenen en dertig knapen. Ook de Italiaanse operazangeres en mezzosopraan Cecilia Bartoli en de Italiaanse koorleider Roberto Gabbiani woonden de unieke opnames bij. De huidige dirigent van het koor van de Sixtijnse kapel is Massimo Palombella. Paus Benedictus XVI benoemde hem op 16 oktober 2010 tot muzikaal directeur en dirigent van het Koor van de Sixtijnse kapel.

Anna Barry, die een Grammy kreeg als beste producent van klassieke muziek, noemde het een ‘uniek privilege’ dat de opnames tussen de fresco’s van Michelangelo konden plaatsvinden, op de plaats waar de kardinalen samenkomen om tijdens een conclaaf een nieuwe paus te kiezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s