Bewoners maken omgeving Porta Pia zelf proper voor herdenking

Volgende zondag, 20 september, is het precies 145 jaar geleden dat Italiaanse troepen Rome binnendrongen door een bres te slaan in de Muur van Aurelianus, een zestigtal meter ten noorden van Porta Pia. De plaats van deze bres aan de Corso d’Italia is aangegeven door een zuil (geplaatst in 1932) waarop een beeld staat dat de overwinning symboliseert. De herdenking van de beroemde inval wordt de jongste maanden echter ontsierd door de vuile omgeving.

De vereniging ‘Vrienden van Porta Pia’ ergert zich mateloos aan de talrijke blikjes, afval, karton en andere rommel die rond het poortmonument achteloos zijn rondgestrooid. Samen met bewoners en handelaars werd het voorbije weekend dan maar een grote opruim- en reinigingsactie op touw gezet. De groep hoopt dat de stad de groene omgeving en het monument in de toekomst zelf wat beter in stand houdt.

De spectaculaire gevel van de stadspoort Porta Pia, gericht naar de Via Venti Settembre, is het laatste bouwwerk dat Michelangelo (1475-1564) ontwierp. Het werd in 1561 in opdracht van Pius IV (Giovanni Angelo Medici – 1559-1565) gerealiseerd. Leuk weetje: d e geknikte boog werd door Rubens gekopiëerd voor de centrale doorgang van de portiek in het Rubenshuis te Antwerpen.

In het midden van de gevel zien we het wapen van Pius IV die overigens niet verwant was met de bekende Florentijnse familie de’ Medici. Opmerkelijk is het steeds terugkerende, witte motief. Volgens een eigentijds verhaal zou het een scheerbekken zijn op een handdoek met franje, een verwijzing naar Pius IV die een barbier onder zijn voorouders telde. De buitenzijde van de poort dateert van 1868.

Op de plaat lezen we ‘URBE ITALIAE VINDICATA INCOLIS FELICITER AUCTIS GEMINOS FORNICES CONDIDIT’. Net buiten deze stadsmuur begon destijds het Romeinse platteland. Wie vandaag door de Via Nomentana de stad uitwandelt en ooit de oudere gravures en prentkaarten van deze buurt heeft gezien, kan zich moeilijk indenken dat de nabije omgeving van de historische binnenstad er toch nog niet zo lang geleden, zo landelijk uitzag.

Na de val van Rome volgde het referendum van 2 oktober 1870 dat leidde tot de aanhechting van de Pauselijke Staten en kwam er een einde aan het Risorgimento. Vittorio Emanuele werd door Pius IX in de ban geslagen, maar de koning zei ‘ci siamo e ci resteremo’, we zijn er en we zullen er blijven. Op het graf van de eerste Italiaanse koning in het Pantheon staat ‘Padre della Patria’.

In de Porta Pia is een klein museum ondergebracht, het Museo Storico dei Bersaglieri, met herinneringen aan het bewogen verleden van deze ondertussen toch wel beroemde poort.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s