Restanten van Gallo-Romeinse boerderijen ontdekt in Antwerpen

In Deurne (Antwerpen, België) zijn restanten gevonden van boerderijen uit de Gallo-Romeinse tijd. Dat meldt de stad Antwerpen, die tevens spreekt van een primeur voor de Scheldestad. De opmerkelijke vondst gebeurde tijdens opgravingen van het archeologische bureau Vlaams Erfgoed Centrum in samenwerking met de stedelijke dienst archeologie. Zij zijn aan het werk op een terrein aan het Eksterlaar in Deurne, in het kader van de toekomstige ontwikkeling van die site door projectontwikkelaar Vooruitzicht en AG Vespa, het vastgoed- en stadsprojectenbedrijf van de stad Antwerpen.

Aan de hand van paalsporen vermoeden de archeologen dat er minstens vijf boerderijen hebben gestaan uit de Gallo-Romeinse tijd (57 v.C. – 486 n.C.). De archeologen troffen op dezelfde locatie overigens ook sporen aan van een nederzetting uit de brons- en ijzertijd (3000 – 57 v.C.). De site ter hoogte van het Eksterlaar in Deurne heeft een totale oppervlakte van 15 ha. Deze is ingedeeld in drie archeologische zones.

In 2014 vond er al onderzoek plaats in zone 1 van het projectgebied. Hier stelden de archeologen aan de hand van paalsporen vast dat er boerderijen hebben gestaan die dateren uit de brons- en ijzertijd (3000 – 57 v.C.). Dergelijke vondsten zijn van groot belang, omdat ze inzicht geven in de vroegere bewoning in onze omgeving. Ze bevestigen bovendien het vermoeden dat er een nederzetting stond in de vallei van de rivier de Grote Schijn. Water is namelijk een doorslaggevende factor voor vroege bewoning.

Momenteel wordt zone 2 onder de loep genomen. Opgravingen hebben sporen aan het licht gebracht van een nederzetting die in de opeenvolgende cultuurperiodes bewoond werd, waarbij de meeste sporen dateren uit de Gallo-Romeinse tijd. Concreet gaat het om sporen waaruit de plattegrond kan worden afgeleid van woonstalhuizen met potstallen en waterputten. Een potstal is een stal waarin de mest werd opgepot om nadien de akkers mee te bemesten. Woonstalhuizen vormen de combinatie van een woning voor mensen en een stal voor het vee onder één dak. De bodem toont verkleuringen die wijzen op vergaan hout waarmee de woningen werden opgetrokken en op verdiepte staldelen waar dieren in stonden. De archeologen vermoeden dat de huidige opgravingen minstens vijf woonstalhuizen met potstal aan het licht zullen brengen.

Wanneer de Gallo-Romeinse site opgegraven is, zal er gestart worden aan zone 3. De proefsleuven hebben al aangetoond dat daar vermoedelijk een complex uit de middeleeuwen (486 – 1500 v.C.) te vinden is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s