Rome probeert (nog maar eens) te strijden tegen sigarettenpeuken

Gezien de gretigheid waarmee internationale media het persbericht van het Romeinse stadsbestuur vorige week publiceerden, leek het opeens groot nieuws: Rome zou de strijd gaan aanbinden tegen de vervuiling die wordt veroorzaakt door weggegooide sigarettenpeuken. Wie zijn of haar sigarettenpeuk op straat gooit, riskeert binnenkort een boete van 150 tot 200 euro. Kanttekening bij dit ‘nieuws’: het is lang niet de eerste keer is dat de stad een dergelijke maatregel lanceert. Tijdens vrijwel iedere legislatuur is er wel een politicus die hier een keer mee uitpakt. Het probleem is dat er in de praktijk van al die goede bedoelingen helemaal niets terechtkomt.

De gemotiveerde ambtenaar van dienst is ditmaal Rossella Matarazzo, die de ronkende titel van ‘veiligheidsmanager’ mag voeren. “We gaan zorgen voor meer asbakken maar het moet gedaan zijn met het achteloos op straat gooien van peuken. We kunnen natuurlijk niet iedereen een boete geven, maar we hopen dat van deze wettelijke maatregel ook een morele boodschap uitgaat. Beschouw het als een oproep om Rome proper te houden”, verklaart Matarazzo.

Het vorige strijdplan tegen sigarettenpeuken werd gelanceerd in 2012. Er kwamen een paar informatieve acties om mensen te wijzen op de vuilnisbakken met asbakje, en er kwam voor uitbaters van bars en restaurants de verplichting om buiten hun zaak duidelijk zichtbaar asbakken voor hun rokende klanten te voorzien.

Op drukke plaatsen, zoals op Piazza Navona, aan het Pantheon, in de buurt van de Trevifontein, maar ook voor de ingang van grote kantoren en aan ziekenhuizen, was het de bedoeling speciale nieuwe peukenbakken te installeren. Op een aantal uitzonderingen na, bleef het in veel gevallen enkel bij plannen.

In de historische binnenstad van Rome bevinden zich ongeveer 24.000 openbare asbakken, netjes ingewerkt in de metalen vuilnisbakken. Toch raamt men dat jaarlijks meer dan 2 miljard sigarettenpeuken op straat worden gegooid. Dat cijfer komt van de stedelijke reinigingsdienst Ama. Sigarettenpeuken zijn, net als kauwgom, soms moeilijk te verwijderen. De peuken glippen tussen de Romeinse kasseien en raken daar slechts met veel moeite uit.

De reinigingsdienst stoort zich al jaren mateloos aan het nonchalante gedrag van mensen die in Rome komen genieten van kunst en cultuur maar zich tegelijk gedragen als barbaren door ongegeneerd hun opgerookte sigaret op straat te gooien. Omdat er inderdaad in vrijwel iedere straat en op elke straathoek of plein een vuilnisbak te vinden is met bovenaan een apart compartimentje voor sigaretten, valt de boosheid van Ama over dit achteloze gedrag wel te begrijpen.

Het stadsbestuur redeneert terecht dat een propere stad bijdraagt tot het algemene veiligheidsgevoel. De vele miljoenen flesjes, blikjes, bekertjes en ander afval die alleen al de toeristen jaarlijks achterlaten zorgt voor een immense berg vuilnis. Maar sigaretten zijn ook een vorm van zwerfafval. 2 miljard peuken, dat zijn er zowat 11 miljoen per dag. Ook al zou de raming er een paar honderd miljoen naast zitten, het blijft een enorm getal. Leg al die peuken naast elkaar en je komt aan meer dan 40.000 km, de lengte van de evenaar, berekent Ama.

Studies hebben uitgewezen dat in Rome jaarlijks ongeveer 4 miljard sigaretten worden gerookt. Ongeveer de helft van de rokers bezondigt zich aan het nonchalant wegwerpen van hun sigarettenpeuk. Het maakt daarbij niet uit of ze vlak naast een asbakje staan of niet. De peuken gaan hoe dan ook de grond op. Een andere kwalijke gewoonte die ook moeilijk blijkt af te leren, is de asbak van de auto snel even leeg te kieperen op straat.

De peuken bevatten niet alleen heel wat vervuilende stoffen, ze verwijderen blijkt soms zeer moeilijk. Sigarettenpeuken komen terecht in de moeilijkste hoeken van de trottoirs, rollen weg onder auto’s of in rioolputjes of komen terecht in de spleetjes tussen de kasseien. De reinigingsdienst, die nochtans krachtige apparatuur gebruiken, slaagt er vaak niet in om alle peuken van de grond los te zuigen.

In schril contrast met het achteloze rookgedrag staat de opvolging van het rookverbod. Italië was het vierde land ter wereld dat destijds een nationaal rookverbod heeft ingevoerd. Sinds 10 januari 2005 is het in Italië verboden te roken in alle openbare gebouwen en voor het publiek toegankelijke gebouwen, waaronder bars, restaurants en andere horecagelegenheden. Speciale rookruimtes zijn wel toegestaan.

In rookruimtes waar eten wordt geserveerd gelden echter zeer strenge voorwaarden, zoals aparte en sterkere ventilatie, automatische schuifdeuren naar aangrenzende rookvrije ruimtes, die niet meer dan 50% van de oppervlakte van het etablissement mogen innemen.

Daardoor heeft amper 1% van de horecagelegenheden een rookvrije zone gecreëerd. Het rookverbod is in Italië was van meet af aan zeer succesvol en is ook populair bij de bevolking. De maatregel wordt – in tegenstelling tot veel andere regels – doorgaans strikt nageleefd.

Eén reactie to “Rome probeert (nog maar eens) te strijden tegen sigarettenpeuken”

  1. Eigenlijk zijn de rokers zelf de viespeuken. Moet je per ongeluk maar eens naast zo iemand in de bus zitten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.