De Capella della Madonna dell’Archetto

Waarschijnlijk ben je al weleens door de Via di San Marcello gewandeld. Op nr. 41b vind je een zeer smalle doorgang die je naar de Santa Madonna dell’ Archetto brengt. Dit is bij ons weten het kleinste sanctuarium in Rome. Men vereert er de ‘Madonna causa nostra laetitiae’, Maria, bron van onze blijdschap. In deze kapel komen vaak gebedsgroepjes samen, maar als je even de kans hebt is het de moeite hier even binnen te glippen want deze mini-kapel is erg apart. Ze is vaak dicht, maar in de avonduren tussen 18.30 u. en 20.30 u. kan je er doorgaans wel in.

In dit kleine heiligdom hangt een enigszins geheimzinnige sfeer. Eén van de blikvangers zijn de fresco’s uitgevoerd in een techniek waarbij de kleur gesmolten wordt in bijenwas. Costantino Brumidi (1805-1880), zoon van een Griekse vader en een Romeinse moeder, die deze fresco’s uitvoerde, kende met deze techniek weinig succes in Rome. Hij vertrok dan maar naar de Verenigde Staten waar hij, op dezelfde manier, de mooie fresco’s schilderde binnen de koepel van het Capitool in Washington. Daar zijn ze sinds hun recente restauratie een bezienswaardigheid geworden.

De kapel zelf dateert eveneens uit de negentiende eeuw en werd gebouwd rond een afbeelding van de Madonna die in 1690 is geschilderd door Domenico Muratori. Zes jaar laten zagen talrijke getuigen de ogen van de Madonna bewegen, wat meteen de aanleiding was om de miraculeuze afbeelding voortaan in het openbaar te vereren. In 1796 gebeurde het wonder opnieuw, andermaal in het bijzijn van vele ooggetuigen. De Madonna bewoog haar ogen en begon vervolgens te huilen, volgens de Romeinen wegens de Franse invasie in de Pauselijke Staten.

In het midden van de negentiende eeuw werd de smalle steeg afgesloten en kreeg architect Virginio Vespignani de opdracht van Savorelli Papazzurri om op deze plaats, waar de Madonna als ex-voto werd vereerd, een kleine kapel te bouwen. De plechtige inhuldiging vond plaats op 31 mei 1851.

Hoe klein ook, beschikt het heiligdom toch over een koepel, rijkelijk versierd met houtsnijwerk. Het kleine schip is versierd met gipsen beelden van beeldhouwer Luigi Simonetti. Ook die dragen bij tot de bijzondere sfeer in deze kapel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.