Het Forum Romanum in het Latijn gelezen

Tijdens het academiejaar 2015-2016 organiseert het Nederlands Klassiek Verbond, afdeling Vlaams-Brabant / Leuven, in samenwerking met het Instituut voor Klassieke Studies van de KU Leuven, voor de veertiende keer een leeskring Latijn, die ook al voor de veertiende maal onder leiding staat van Dr. Michiel Verweij, clublid van S.P.Q.R. en een gepassioneerde Romeliefhebber.

In de voorbije jaren passeerde een bont gezelschap van auteurs de revue, gaande van Vergilius (Aeneis, boek 2) tot Seneca (Brieven aan Lucilius), van Ovidius (Metamorphoses) tot Suetonius (Nero), van Plautus (Menaechmi) tot Tibullus. Twee jaar geleden stonden teksten uit de tijd van de Flavische keizers (Vespasianus, Titus en Domitianus) centraal.

Dit jaar is de benadering weer heel anders: nu staat het Forum Romanum in het middelpunt van de belangstelling. De bedoeling is om Latijnse teksten te lezen die op een of andere manier met het Forum Romanum te maken hebben. Dat kunnen opschriften op monumenten zijn, maar ook passages bij Latijnse geschiedschrijvers over gebeurtenissen op het Forum. Dit alles leidt tot een hele waaier van teksten die allemaal flarden van het leven op het Forum Romanum zijn, van het oudste Romeinse opschrift onder de lapis niger tot Michael Pratensis.

In principe is deelname gratis. Enige voorkennis van het Latijn is wel vereist, want de grammaticale basisuitleg wordt zelden gegeven. Het zwaartepunt ligt op het lezen van de teksten. Wie bang is voor een beurt, kan zijn angst opzij zetten: de docent leest en vertaalt de teksten, licht ze toe en becommentarieert ze, met daarin vaak allerlei wetenswaardigheden over Rome vermengd.

De eerste sessie vindt plaats op maandag 5 oktober 2015, om 19.30 u. in het Erasmushuis (faculteit Letteren), Blijde Inkomststraat 21, 3000 Leuven, in lokaal 06.15. De volgende sessies worden steeds opnieuw afgesproken, maar plaats en tijdstip blijven hetzelfde, evenals het feit dat het altijd op een maandag valt. Normaal is er om de twee of drie weken een sessie.

Dit jaar is er voor de deelnemers een speciaal tekstbundeltje samengesteld, met foto’s door de auteur. Om zeker te zijn dat er bij het begin voldoende bundeltjes beschikbaar zijn, wordt aan belangstellenden gevraagd zich in te schrijven bij de docent, liefst per e-mail: michiel.verweij@kbr.be. Voor vragen kan je terecht iop hetzelfde adres.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.