Nieuwe fiets- en wandelroute langs de Romeinse Limes in Nederland

Fietsen en wandelen langs de oude noordgrens van het vroegere Romeinse rijk zal  binnen een paar jaar mogelijk zijn. De Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB ontwikkelt een fietsroute en Wandelnet een wandelroute. Dat gebeurt in samenwerking met de Stichting Romeinse Limes Nederland, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland. De route zal lopen van Katwijk aan zee tot Millingen aan de Rijn en voert de fietser of wandelaar dwars door Nederland.

Hiermee krijgt de Romeinse Limes, het grootste archeologische monument van Nederland, een eigen lange afstandsfiets- en wandelroute. De Limes ligt grotendeels verborgen in de bodem, maar is ook op veel plaatsen zichtbaar. Sporen van de oude grens zijn te vinden in musea, themaparken in het landschap en zelfs in steden. Her en der liggen Romeinse plattegronden, staan nagebouwde wachttorens en recent opende zelfs een nieuw opgetrokken castellum in Utrecht-Leidse Rijn. De oude Romeinse grens diende niet alleen ter verdediging maar was ook een transportader en de zone waarlangs men handel dreef.

Met de wandel- en fietsroute willen de betrokken partners vooral de toeristische infrastructuur van de Romeinse Limes in Nederland versterken, wat belangrijk kan zijn in het proces van nominatie van de Limes als Unesco Werelderfgoed. Sinds 2011 staat het Nederlandse deel van de Limes op de voorlopige Unesco Werelderfgoedlijst. De verwachting is dat de Limes in 2021 op de Werelderfgoedlijst kan worden geplaatst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s