Het oudste monument van Rome

Iedereen passeert in Rome weleens aan het enorme Piazza di San Giovanni in Laterano, op weg voor een bezoek aan de gelijknamige en één van de meest imposante basilieken van Rome. Veel minder bezoekers hebben aandacht voor het plein zelf. Nochtans stonden hier ooit de wereldberoemde beelden van de Romeinse wolvin en het ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius, nu beiden te bewonderen in de Capitolijnse Musea. Op de plaats waar het ruiterstandbeeld zich tot 1538 bevond, liet paus Sixtus V in 1588 door Domenico Fontana de enorme 31 m hoge (met de sokkel erbij zelfs 47 m hoge) obelisk in rood graniet opstellen.

Het is de hoogste obelisk ter wereld, al werd hij bij de heroprichting ongeveer één meter ingekort. Deze obelisk is niet enkel de hoogste, hij is ook de oudste in Rome en wellicht ook de mooiste en best bewaarde. Hij dateert uit de regeerperiode van Thoethmosis IV (1400-1390 v. Chr.) toen hij voor de Amontempel stond in Thebe (de huidige obelisken in Karnac dateren van 1490 v. Chr.). De obelisk van Lateranen is dus zowat 3.400 jaar oud en is daarmee het oudste monument van de Eeuwige Stad.

Volgens een Egyptische tekst duurde het 130 manjaren om een obelisk te vervaardigen, tenminste indien die niet brak tijdens de werkzaamheden. Keizer Constantijn had deze obelisk naar Alexandrië laten overbrengen met de bedoeling het gevaarte naar Constantinopel te verschepen.

Maar zijn zoon Constantinus II (337-361) liet de reusachtige obelisk in 357 met een speciaal voor het transport gebouwd schip met 300 roeiers naar Rome brengen en plaatste hem op de spina van het Circus Maximus. Daar stond reeds de obelisk die nu op Piazza del Popolo staat. In 1587 werd de fraaie obelisk van San Giovanni in Laterano in drie stukken in het Circus Maximus teruggevonden.

Gelukkig had Domenico Fontana wel wat ervaring met het heroprichten van obelisken want hij verplaatste een jaar eerder al de obelisk op het Sint Pietersplein, evenals deze voor de Santa Maria Maggiore. De obelisk werd ook op Piazza di San Giovanni Laterano succesvol heropgebouwd. Op het voetstuk noteerde Sixtus V (1585-1590) de misleidende tekst ‘Constantinus per crucem victor, a S. Silvestro hic baptizatus’ dat Constantijn hier gedoopt werd.

De obelisken in Rome, die in het oude Egypte een zonnestraal voorstelden en aan de zonnegod Ra (of Re) waren gewijd, werden in opdracht van de paus geëxorciseerd en zouden voortaan in de stad het licht van Christus symboliseren. Op de top werd systematisch een kruis geplaatst als teken van de overwinning van het christendom op het heidendom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s