Burgemeester Ignazio Marino van Rome neemt ontslag

Burgemeester Ignazio Marino van Rome heeft ontslag genomen. Marino lag al enkele weken onder mediavuur wegens zijn betrokkenheid bij een schandaal rond onkostennota’s en verloor nu ook de steun van zijn eigen partij, de regerende, centrumlinkse Partito Democratico (PD). De burgemeester houdt nog een klein achterpoortje omdat hij eraan herinnerde dat hij wettelijk nog twintig dagen heeft om eventueel van mening te veranderen. Die tijd gaat Marino, een chirurg van opleiding, gebruiken om na te gaan “of de politieke voorwaarden kunnen hersteld worden” om toch op post te blijven. Die kans is niet zo groot, want het algemene vertrouwen is weg en er wordt inmiddels al volop gespeculeerd over zijn opvolger.

Eerder op de dag had de PD-politicus gezegd dat de onkostennota van 20.000 euro beroepsetentjes (werkontbijten en werklunches) betrof, maar dat hij om de polemiek te vermijden dat bedrag toch zal terugstorten. Volgens sommige media klopt het dat Marino geluncht heeft op kosten van de stad, maar daarbij niet werkte. De etentjes betroffen naar verluidt intieme kaarslichtdinertjes met een vrouw.

Het is al een hele tijd geleden dat een Romeinse burgemeester nog tijdens zijn legislatuur ontslag nam. Sommigen vermoeden dat de problemen van Marino passen in een afrekening, als gevolg van zijn strijd tegen de de zogenaamde ‘Mafia Capitale’, een schandaal dat Rome al maandenlang in de ban houdt en waarbij op grote schaal misbruiken en fraude werden vastgesteld, ondermeer bij het toekennen van openbare aanbestedingen. Ook Gianni Alemanno, de vorige burgemeester, was al het doelwit van een gerechtelijk onderzoek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s