Het huis waar Michelangelo woonde

Het huis waar de beroemde kunstenaar Michelangelo Buonarotti woonde en op 18 februari 1564 ook stierf, bevond zich destijds op de huidige Piazza delle Madonne di Loreto, naast Piazza Venezia, schuin tegenover het Vittoriano. Het huis werd in 1941 afgebroken toen Benito Mussolini opdracht gaf de omgeving van het Capitool en het Forum Romanum wat vrijer te maken. Weinig mensen weten dat de volledige gevel van Michelangelo’s huis echter werd herbouwd en nog altijd bestaat.

Op de plaats waar Mussolini een aantal woningen liet afbreken, waaronder het huis van Michelangelo, werd het Palazzo delle Assicurazioni Generali di Venezia gebouwd. Tegen de zijgevel bevindt zich een vrij hoog geplaatste herdenkingsplaat die de juiste plaats van het huis van Michelangelo aanduidt.

Het Palazzo delle Assicurazioni Generali is in grote lijnen een evenbeeld van het middeleeuwse Palazzo Venezia aan de overzijde van het plein, waardoor Piazza Venezia, weliswaar gedomineerd door het Vittoriano of het Monument voor koning Vittorio Emanuele II, één symmetrisch geheel lijkt te vormen. Dit ondanks het feit dat enkele van de drukste verkeersaders van Rome uitkomen op dit plein (de Via del Corso, de Via Quattro Novembre, de Via del Plebiscito en de Via dei Fori Imperiali) en daardoor zorgen voor een haast nooit aflatende verkeersstroom.

Michelangelo woonde in Rome tussen 1505 en 1516 toen hij aan het plafond van de Sixtijnse kapel werkte, en van 1534 tot aan zijn dood in 1564. Tijdens die laatste periode schilderde hij de achterwand van de Sixtijnse kapel, tekende de Piazza del Campidoglio, werkte hij aan Palazzo Farnese en de Sint-Pietersbasiliek, herschikte de thermen van Diocletianus, ontwierp de Sforzakapel in de Santa Maria Maggiore en tekende hij de Porta Pia.

Nadat Mussolini in 1941 Piazza Venezia opnieuw liet herinrichten, werd de gevel van Michelangelo’s woning nauwkeurig heropgebouwd. Je vindt deze nog altijd mooie gevelmuur wanneer je op de Janiculusheuvel vanaf Piazza Giuseppe Garibaldi de Passeggiata di Gianicolo naar beneden neemt, richting Porta di San Pancrazio. Je moet de Passeggiata nemen die wordt gebruikt voor het dalende verkeer. Na ongeveer 300 m zie je aan je rechterzijde een laag groengrijs gebouw.

Dat is de gevel van Michelangelo’s huis dat vroeger vlakbij Piazza Venezia stond. Er is weinig dat nog herinnert aan het roemrijke verleden van deze woning. Integendeel, de gevel werd gebruikt om de voorzijde van een waterreservoir wat te verfraaien.

In Rome vertelt haast iedere steen een verhaal, ze allemaal bewaren is natuurlijk onmogelijk, maar in dit geval heeft het vroegere huis van Michelangelo een weinig spectaculaire bestemming gekregen. Al mogen we waarschijnlijk toch blij zijn dat nog iets van het oorspronkelijke huis is bewaard gebleven.

Aan de overkant van Michelangelo’s gevel staat in deze straat ook het standbeeld van het dikkerdje. Met deze illustere figuur maken we in een volgend verhaal kennis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s