De legendarische Locanda dell’Orso

De in de middeleeuwen al zeer bekende Via dell’Orso is één van de vele charmante straatjes in Rome. De straat loopt zowat evenwijdig met de Via dei Coronari en dat is geen toeval. Beide wegen werden gedurende vele eeuwen massaal gevolgd door pelgrims en toeristen die op weg waren naar het graf van Petrus, de plek waar later de Sint-Pietersbasiliek zou verrijzen. Precies om die reden bevonden zich in de Via dell’Orso tientallen hotels en logementshuizen, waar zowel de rijke reizigers als de minder begoede pelgrims na hun aankomst in Rome terecht konden voor een verkwikkende nachtrust en een schotel voedsel. Voor de pelgrims, die vaak maandenlang te voet onderweg waren geweest, was het belangrijk om even op krachten te komen vooraleer ze naar het ultieme einddoel van hun tocht zouden vertrekken.

Al deze middeleeuwse herbergen en hotels zijn nu verdwenen behalve één. Op het einde van de Via dell’Orso vind je rechts aan de voet van de trappen, vlakbij de Tiber, de beroemde Locanda dell’Orso, letterlijk de herberg van de beer. Vandaag is het een gewoon en vrij modern hotel, ooit stond hosteria dell’Orso (met ingang aan de Via dei Soldati 25) gedurende eeuwen bekend als één van de beste in de omgeving.

Er wordt verteld dat Dante Alighieri (1265-1321) hier gelogeerd zou hebben ter gelegenheid van het eerste heilige jaar in 1300. Dat valt echter niet meer met zekerheid te achterhalen. Historisch is het wel zeker dat Dante hier in de buurt heeft verbleven. Het albergo zou minstens teruggaan tot de veertiende eeuw. Vandaag is het gebouw een mooi voorbeeld van een vijftiende-eeuws Romeins huis. De gevel vertoont vroeg-renaissance kenmerken, zoals de rondbogige loggia met zuilen en kapitelen.

De oudste officiële vermelding van Locanda dell’Orso dateert van 1517, het was toen reeds uitgegroeid tot een huis met enige standing. De Franse arts en schrijver François Rabelais (1490-1553) verbleef er, evenals de Franse filosoof, schrijver en politicus Michel de Montaigne (1533-1592) in 1580. In zijn dagboek vertelt Montaigne dat de muren van het hotel behangen waren met verguld leder.

Omdat de zaak dicht bij de Torre di Nona lag, de beruchte gevangenis aan de Tiber, hingen er regelmatig afgehakte handen en hoofden aan een waslijn over de straat, terwijl de pelgrims onverstoord naar de Sint-Pieter trokken. Montaigne kon dat niet echt waarderen en verhuisde na zijn aankomst al gauw naar een meer geschikt appartement ‘voor slechts twintig scudi per maand, brandhout en de diensten van een kok inbegrepen’.

Ook de Duitse wetenschapper, schrijver, filosoof, dichter en natuuronderzoeker Johann Wolfgang von Goethe verbleef vanaf 29 oktober 1786 gedurende enkele dagen in Locanda dell’Orso, tot hij Johann Tischbein ontmoette en zijn intrek nam in het pand aan de Via del Corso 18, waar vandaag het Casa di Goethe gevestigd is.

Op het einde van de negentiende eeuw, toen de Russissche prozaïst Nicolaj Gogol in de Locanda dell’Orso logeerde, was het hotel vervallen tot een meer bescheiden niveau. Na 1930 werd het omgebouwd tot een luxerestaurant.

De zaak beleefde ware gloriedagen in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw toen de sterren van het Romeinse ‘dolce vita’ er regelmatig aan tafel schoven. Vaste gasten waren ondermeer Aristoteles Onassis, Maria Callas, Clark Gable en Tyrone Power, om er slechts enkele te noemen. Telkens zij in Rome kwamen, werden in dit restaurant de benen onder tafel geschoven.

In een hoek tegenover Locanda dell’ Orso zie je een kopie van een antieke Romeinse grafsculptuur dat een leeuw toont die een wild zwijn aanvalt. De Romeinen dachten echter verkeerdelijk dat het een beer was, wat zowel de naam van de straat als deze van het hotel verklaart. De sculptuur is een kopie omdat het originele beeld een aantal jaren geleden werd gestolen. In de Via dell’Orso zie je aan het pand nr. 87 nog een andere marmeren leeuwenkop. Dit is wel een originele sculptuur en afkomstig van hetzelfde graf.

Vandaag is de Antica Locanda dell’Orso opnieuw een hotel. Een lugubere anekdote: bij herstellingswerken in de zaak werd in een muur een skelet ontdekt. Vermoedelijk is het een gast geweest die hier ooit door de waard werd omgebracht en die het lijk verstopte door het in te metselen. De misdaad is in die tijd alleszins nooit ontdekt. Het verhaal wordt door de hoteluitbaters en het personeel ontkend. De herberg en de Via dell’Orso spelen overigens ook een belangrijke rol in de bestseller ‘Imprimatur’, een historische roman uit 2002 van het Italiaanse auteursduo Rita Monaldi en Francesco Sorti.

Antica Locanda dell’Orso
Via dell’Orso 14, Rome
www.anticalocandadellorso.com

Eén reactie to “De legendarische Locanda dell’Orso”

  1. Evenwijdig aan de Coronari is een foute indicatie, die ligt een stukje westelijker. De beste aanduiding voor deze Berenweg is halverwege Piazza Navona en de Tribinali. Maar de anekdote is leuk, ik ga er volgende week zeker even kijken als ik toch in Rome ben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s